Om individuellt anpassad träning

Hästarna ska inte bara tränas – de ska tränas smart och träningen ska vara individuellt anpassad för att verka uppbyggande, inte nedbrytande. På bilderna ser ni två av våra projekthästar, den lilla guldponnyn Fie och långbenta Dino, som min dotter kallar Långosaurusen på grund av hans storlek.

Dino
Fie

Kanske är det inte speciellt förvånande att dessa två hästar behöver olika saker, sett till hur olika de är. Svårigheten och fingertoppskänslan ligger i att kunna analysera vad varje häst behöver. Båda de här hästarna är under igångsättning, men av olika anledningar.

Fie är fd ridskoleponny som kom till oss i juni. När vi skulle sätta igång henne i slutet av sommaren var hon halt, vilket fick oss att åka till Siri Morén på Ultuna. Där fann vi en hovledsinflammation som visade sig genom en tregradig hälta. Efter två kortisonbehandlingar blev hon frisk och ska nu sättas igång.

Dino är en valpig kille som haft en lite svajig start i livet, med mycket missförstånd. Han har ingen långdragen skadehistorik (men väl femtioelva hovbölder och småsår). Han behöver “bara” en stabil grund att stå på för att bli stark och hållbar inför framtida arbete.

Båda hästarna är ganska nya för mig. Fie sedan i juni och Dino sedan slutet av augusti, så vi känner inte varandra speciellt väl än. 

Med Fie har vi hittills arbetat enbart för hand och nästan uteslutande på fasta underlag rakt fram för att behandlingen av hennes inflammationer ska få verka så ostört som möjligt. Då vi har flera andra konvalecenter i stallet, har hennes dagliga motion ofta inneburit en 20 min promenad på asfalt ihop med en kompis. Varannan dag med equiband, varannan dag utan. Hon har svarat oerhört fint på både behandling och det arbete vi gjort hittills. Vi har inte gjort mycket, men det vi har gjort har varit genomtänkt och gett henne goda förutsättningar för att klara en ökad intensitet på träningen. Nu väntar en period med tömkörning varannan dag på ridbanan med uppbyggande övningar och inslag av gångart, varannan dag ut på promenad som tidigare. Vi har inte bråttom. Vi bygger för en livstid.

Dino är så omusklad och vinglig att han mestadels skrittas för hand, varierat fasta underlag och i skogen för att arbeta med sin koordination. Ibland korta stunder med equiband. Några dagar i veckan tömkörs han korta pass på ridbanan i alla gångarter, med fokus på skrittarbete.

Häromdagen föll det sig så att jag arbetade dessa två projekthästar på ridbanan i töm, precis efter varandra. Två hästar med samma utrustning, på samma plats, men med helt olika förutsättningar. När jag arbetar med Fie ägnar jag störst fokus på att få henne att skritta genom kroppen. Skritten är en sådan fantastisk gångart, med möjlighet att använda en stor del av kroppens muskler. Fie vill gärna skritta kort och slår hellre över i trav än länger steget i skritt, därför arbetar vi med just det – att hitta en aktiv skritt. 

Dino däremot har inga problem att skritta med långa, vägvinnande steg. Han ser ut lite som en älg där han vinglar fram. Ber jag honom däremot att skritta kort, som Fie har så lätt för, så blir det svårt för honom. Hans långa ben och gängliga kropp håller inte riktigt ihop. Passet ägnas till stor del åt att skritta raka linjer och att göra upprepade halter med ett fåtal korta skrittsteg mellan. Trav och något varv galopp blir vilopaus för att mentalt orka kämpa med de korta stegen. 

Om jag istället vände på steken, och arbetade Fie med korta steg och lät Dino älga på, då skulle jag med största sannolikhet varken lära hästarna någonting, eller hjälpa dom att bygga en hållbar kropp. För att få hästarna att utvecklas behöver vi arbeta med det som är svårt. Samtidigt behöver vi ha fingertoppskänsla nog att avgöra vad som är en rimlig intensitet för att arbetet ska vara uppbyggande. Tursamt nog finns det många bra tränare som kan hjälpa till om du är osäker gällande just din häst. 

Vi finns på Billby Hästcenter utanför Sigtuna. Jag håller träningar både hemma på vår anläggning och runt om i Stockholm/Uppsala. På Billby tar vi emot hästar för träning, utbildning och igångsättning. Vi hjälper dig gärna att följa rehabplan utformad av veterinär efter t ex operation eller skada. Vi ligger mindre än 10 min från Mälarens Hästklinik och erbjuder både kortsiktig och långsiktig uppstallning i alla tänkbara varianter.

Följ oss gärna på FB/Instagram: Billby Hästcenter samt Stockholm Hästutveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: