Två pennor kan skapa medvetenhet

Jag är en lycklig amatör som ständigt försöker att utvecklas för att erbjuda mina hästar det bästa jag kan. Jag försöker hitta nya lösningar till nya utmaningar som mina hästar erbjuder mig. Denna gång kan två pennor erbjuda mig och dig att förstå.

Ni som har följ bloggen ett tag vet att Stall Galant består av tre stycken araber Megalo, JV Witorio och CZ Shaqib. Dessa tre individer utmanar mig på olika sätt. Jag måste ständigt tänka nytt. Att inse att den kompetens jag har ibland inte räcker till, utan jag måste skaffa mig nya kunskaper, nya färdigheter och utveckla ny kompetens. Att hålla på med hästar är en ständig balansgång en ständig vilja att utvecklas.

Till vardags arbetar jag i skolans värld. En värld som även innebär olika utmaningar. Fördelen är att jag jobbar bara med människor. Människor som talar samma språk , har samma kroppsspråk, har samma hjärna och är av samma art. När jag arbetar med mina hästar, har vi inte samma språk, jag har inte samma kroppsspråk, jag har inte samma funktion på hjärnan och vi är inte samma art. Jag är ett rovdjur och dom är flyktdjur.

Här om veckan  kom jag över en enkel övning som kan visa hur en dans med sin häst kan gå till, samt hur lite eller hur mycket som krävs för att det kan bli fel. Så nu ska du göra så här, ta fram två pennor och ber någon i din närhet om hjälp. Ställ personen i din närhet framför dig , du tar upp de här två pannorna , en i höger och en i vänster hand. Ni sätter  sedan ett varsitt pekfinger på vardera sidan av pennan. Ni har nu två pennor som hålls upp med trycket av varandras pekfingrar. Ni ska nu utan att säga någonting med enbart hjälp av kroppsspråk och förståelse för vad den andra vill i luften rita två stycken åttor. När när när jag lyckas med det ,så kan ni börja gå i rummet, gå runt i rummet utan att tappa pennorna. Sätt sedan på lite musik och börja dansa om målet är att inte tappa pennorna. För att pennorna inte ska ramla ner på golvet krävs det tillräckligt mycket tryck från båda håll. Blir det för mycket tryck så kommer pennan till slut tryckas bort, blir det för lite tryck kommer pennan att ramla ner. Den här övningen kräver ett samarbete , den kräver att vi observerar varandra , följer varandra och spelar ett spel, vi måste dansa ,vi måste följa varandra hela tiden.

Den känslan du hade när du går där med pekfingrarna på en penna, kan du ta med dig när du ska försöka förstå varför du och din häst kanske inte alltid lyckas eller varför just du och din häst lyckas. Det krävs mycket att kommunicera med sin häst för vi säger saker hela tiden vare sig vi vill det eller inte. Med den här lilla penövningen så kanske vi öppnar ett till litet perspektiv om hur svårt det är. Men också hur lätt det kan vara om man läser in, väntar, lyssnar, observera och beredd att följa varandra.

Tänk på detta nästa gång du går ut och går, tömkör, sätter dig på hästryggen, tänk på pennorna och vad som krävs, tänk vilken mjukhet som behövs. Ingenting är omöjligt! En medveten hästägare är början på resan mot det omöjliga! Med två pennor så kanske du fick lite nya perspektiv. På återseende!

Lämna en kommentar

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑