
Under mina år som ridlärare och tränare så har jag en sån stor fördel att jag inte är hänvisade till en gren eller en hästras. Då det uppbyggande träningen går ut på att träna mot ekipagets mål så kan alla hästar vara med och denna träningsmetod bygger efter hästens förutsättningar. Utrustning och metod kan med fördel varieras. Ett gemensamt mål är att först bygga hästens bakdel (motor) för att sedan bygga core, bogar så att hästen jobbar genom hela kroppen bakifrån och framåt.



Svårast men mycket intressant är att bygga om hästar som är tränade för en annan uppgift. Målet styr vad träningen ska innehålla. Ridning kan också vara ett komplement för att få hästen bättre och mer hållbar i den tävlings gren som den tävlar i. Lena jobbar för bättre resultat i travet och My tränar Currawinya för att från galopp häst bli en fin ridhäst.


För hand och på töm är bra metoder och gör så att hästen får träna sin egna balans utan att ryttaren håller i, lyfter hästen och på sätt stör balansen och gör hästen oliksidig, En fördel till är att du ser hur din häst jobbar och du får jobba med din egna kropp, tränar balans och precision . Det krävs mycket känsla och teknisk för att bli bra, men om du lär dig och tränar de olika metoderna så kommer resultatet. Börja enkelt. Emelie och Anna är så duktiga att jobba på marken och hästen får jobba utan ryttare på ryggen för hand och på töm.


Dessa två hästar har starka och väl byggda bakdelar. Annika och Mia har jobbat uppbyggande träningar med ett bra tränings plan för att hästen ska jobba rätt och de ska nå sina mål.


Dressyr och hoppning kräver olika balans och olika typer av styrka. Men gemensamt för dessa två ryttare är att de jobbar uppbyggande ridövningar med bommar och ute i naturen.

Till sist om du lär barn att rida uppbyggande ridövningarna från början så lägger du en bra grund för en bättre ryttare och en mer vältränad häst.
Vill du läsa mer om min träningsfilosofi
Kommentera