Om kärleken till hästarna

Jag kommer hem till min sambo efter ytterligare en sån där heldag, när jag gått upp i ottan och avslutat dagen långt in på kvällen. Jag är trött men glad. Harmonisk. Idag har jag träffat åtta olika hästar. Jag har klippt några, coachat några i uppbyggande övningar och tömkört ett par stycken. Alla hästarna är unika. Någon är känslig, en annan är bekväm och en tredje har en humor som får mig att emellanåt skratta rakt ut. Jag älskar dom allihop. Det är som att hjärtat sväller för varje gång jag träffar en ny häst, och gör utrymme för en till. Det måste vara såhär det känns för de som har flera barn, tänker jag. Att kärleken inte delas, utan multipliceras.

“När jag tömkör eller trygghetstränar en häst” säger jag till min sambo. “Då är det som att det bara finns hästen och jag och alla andra tankar är plötsligt helt försvunna”

För en person som mig, som normalt sett är aktiv på ett sätt som antagligen klassas som abnormt, är tillfällen som dessa ovanliga, näst intill unika. Jag blir en bättre, mer fokuserad version av mig själv när jag arbetar med hästarna. De gör mig lugn. För det är jag dom oerhört tacksam.

Av enorm kärlek till hästar bygger jag min verksamhet.

Att jag alltid älskat hästar är ingen nyhet för mig, men den kärlek jag känner för alla de hästar som jag träffar för första gången, överraskar mig. Jag är priviligerad, som får umgås med dessa stora, varma djur så stor del av min tid.

I min yrkesroll som Stockholm Hästutveckling vill jag skapa starka, trygga hästar och ryttare, såväl mentalt som fysiskt. Jag vill vägleda hästägare till bättre kommunikation med sina hästar, med mindre risk för missförstånd. Jag vill göra medvetna och individanpassade val av träningsupplägg till mina kunder, baserade på fakta, influerade av känsla.

För mig grundar sig en stor del av mina kunskaper på ett halvt liv fyllt av veterinärbesök, ifrågasättande, analyserande och tusentals misstag. Vissa under radarn, vissa alldeles uppenbara. Att vara hästägare är svårt, och inför det ska man vara ödmjuk. Jag har gått en hård väg för att ha den kunskap jag har idag, men den har varit lärorik. Många av er har följt min historia på Huliganen.se och vet vilken kamp jag fört för att ta min häst dit den är idag.

Jag vill vara fullkomligt trygg i hur hästen fungerar och kunna planera träning utifrån en analys av vad varje häst behöver, baserat på individens förutsättningar. Jag vill kunna förklara varför något sker, eller varför jag väljer en specifik övning, vare sig fokus är mental eller fysisk styrka. För att ständigt utvecklas och bli bättre, försöker jag ta alla möjligheter att lära mig mer.

Steg 1 är min andra kurs i hästmassage på Axelsons Animal Massage. I augusti genomförde jag grundkursen och framåt försommaren planerar jag genomföra steg 2. Under 2021 hoppas jag kunna titulera mig som diplomerad hästmassör, med dokumenterad kunskap om hur hästens muskler samarbetar och fungerar.

Parallellt läser jag just nu två universitetskurser: Hästens beteendebiologi och Hästens sinnen och beteenden, på SLU och LiU.

I mars ser jag fram emot att träna för Anders Eriksson, i april en helgkurs med Anna-Carin Månsson/En glimt av mig och i juni väntar dagkurs med Gillian Higgins/Horses inside out.

Utöver det kommer flera spännande clinics och kurser som Stockholm Hästutveckling arrangerar. Jag är upprymd över 2020 och ser fram emot att träffa fler hästar att bli förälskad i, med ännu mer kunskap att dela med mig av.

Läs mer om Stockholm Hästutveckling och Huliganen.se på fb-sidorna med samma namn eller respektive webbplats: http://www.stockholmhastutveckling.se eller http://www.huliganen.se

/Matilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: