Planen för våren

Nu har Iris varit igång sedan ca 1 månad tillbaka. Jag tror hon tycker det är lika skönt som jag att göra något. När jag kom tillbaka hem efter jul så stod hon och hängde vid grinden så fort jag rörde mig på gårdsplanen.

Vi har tillbringat första delen av januari med en lugn start och det har egentligen bara varit full fart sedan ett par veckor tillbaka. Trots detta har vi hunnit med en del senaste månaden ändå. Jag har lagt upp mål för året, knepat ihop en träningsplan och bokat in lite kurser under året. Iris har varit iväg på en vet-check, provat equiband, kollat tänderna och klippts för första gången hos mig. Med andra ord är både jag och Iris redo att rivstarta 2020.

Jämfört med i höstas så har jag gjort lite ändringar i träningsplanen. Vi kommer bland annat att träna dressyr för tränare varannan onsdag, vilket jag verkligen ser fram emot i vår! Dessutom kommer vi att träna för Sussi ungefär en gång i månaden, vilket är väldigt viktigt för oss.

Jag kan konstatera att Iris har dålig kondis och att hon i dagsläget är lite väl rund.  Därför kommer jag att lägga in ett konditionspass varannan vecka. Vi var för ett par veckor sedan och kollade in ett ställe ganska nära mig där vi har möjlighet att rulla längre sträckor i galopp. Det såg bra ut så jag kommer försöka åka dit med henne för konditionspassen. Dessa pass kommer att ligga jämna veckor i och med att dressyrträningarna ligger ojämna veckor. Dessutom vill jag fortsätta med Iris vattengympa på vattenband kontinuerligt under våren. Min tanke där är 1 gång per månad ungefär.

img_20200106_1015113169564174564055867.jpg

Utöver det vill jag få in ett styrkepass och ett koordinationspass per vecka. Jag behöver lägga in ett par dagar återhämtning där vi antingen skrittar en tur eller tar en tur i skogen på töm. Jag vill ha en dag vila då hon antingen står helt eller en kort tur på töm i skogen. Jag vill även ha en bonusdag där vi gör lite det vi känner för den dagen, bland annat kan vi repetera det vi gjorde på förra träningen eller ta en längre tur i skogen.

Planen är därför som följer:

Jämn vecka
Måndag: Koordination
Tisdag: Vila
Onsdag: Bonus
Torsdag: Återhämtning
Fredag: Styrka
Lördag: Återhämtning
Söndag: Kondition

Ojämn vecka
Måndag: Koordination
Tisdag: Vila
Onsdag: Dressyrträning
Torsdag: Återhämtning
Fredag: Styrka
Lördag: Återhämtning
Söndag: Bonus

Vi har rullat igenom ett par veckor enligt planen nu, med några få avvikelser, och det känns bra. Vi kommer att rulla på några veckor till innan jag lagt in en lugnare period igen.

Ett par dressyrträningar har vi hunnit med redan och vi har även tränat för Sussi för första gången iår förra lördagen. Iris känns riktigt fin och jag upplever det som att hon har mognat en del under vintern. Vilan har gjort henne gott!

screenshot_20200126-183728__01__012560065440942512125.jpg
Suddig bild från Sussiträningen

Sammanfattningsvis är jag riktigt taggad på våren!

Kommentarer är stängda.

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: