Att träna Megalo- gör om och gör rätt

Megalo har startat sin resa mot målet att bli en hållbar häst utifrån sina förutsättningar. Resan har precis börjat och det är många hållplatser kvar innan vi når fram till slutdestination. Vi har byggt en träningsplan med övningar utifrån hans förutsättningar. I teorin skall dess övningar bygga Megalo men i praktiken gäller det att vara på sin vakt. Att ständigt utvärdera och se om det verkligen blir som man tror? Om inte, måste man göra om och göra rätt. 

Mitt sätt att tänka uppbyggnad träning har ni följt i mina senaste två blogginlägg.  Megalos förutsättningar har identifierats. Han har en stor muskelbristning i bogen samt ”high heal syndrom” och både dessa ”skador” är permanenta  och orsaken till hans rörelsestörning i vänster fram.  Utifrån dessa förutsättningar har jag bygget en träningsplan, övningar som uppreps över tid vars syfte är att bygga hästen utifrån deras förutsättningar för att bli hållbar, till Megalo. Vilka övningar vi valde att börja med kan ni läsa i mitt föregående inlägg men alla övningar vi valt syftade till att nå avspänning och arbetsglädje. Hur kan jag då veta om jag når till nästa hållplats i min resa? Hur vet jag om jag gör rätt? Hur vet jag att Megalo bygger som jag tänkt? 

För att svara på dessa frågor måste man till och börja med veta hästens förutsättningar samt vilka övningar  jag gör och varför jag gör dem. Valet av övningar grundar sig på vad just DIN häst behöver träna upp och inte vad andra eller du själv tycker hästen skall träna på. Tänk dig att ditt mål är att göra en volt. Du tränar på att göra volt hela tiden men det blir inget bättre. Vad gör du då? Tränar mer på att göra volt? Om du fortsätter på samma sätt kommer resultatet bli annorlunda? Nej, det kommer inte bli något bättre utan du kommer få samma resultat och med stor sannolikhet en skadad häst. Du måste fundera vad det är som göra att du och din häst inte kan göra en volt. Vad är grundproblemet?  Detta tankesätt är något som jag använder mig av under och efter varje träningspass. Blir det som jag har tänkt mig? Svarar jag JA, är jag nöjd. Svarar jag Nej, måste jag börja fundera på VARFÖR? Vad är det som göra att det inte fungerar idag? Det kan vara många saker. Till exempel väder och vind, nya störningsmoment, underlaget eller ny tränare. Det kan bero på att hästen har en dålig dag av någon anledning. Drar man den slutsatsen måste även det utvärderas. Det kan vara att du som ryttare har en dålig dag pga tidsstress eller en tung dag på jobbet. Det  kan vara väldigt mycket som påverkar att det inte går som man tänkt sig och det är viktigt att ha en rutin att utvärdera efter varje pass för att hitta eventuella svagheter men också för att kunna hitta styrkor. Utvärderingen har även som syfte att hitta det man gör bra. Utvärdera  träningspassets svagheter och styrkor. Kom ihåg att din häst gör aldrig fel med avsikt eller liknande, det är människor som tänker så, inte ett djur med instinkter. 

Nästa steg för att veta om man är på rätt väg i sin träningsplan är att utvärdera periodvis. Hur lång period man skall utvärdera beror på träningsplanens innehåll samt hästens förutsättningar. Megalos träningsplan utvärderar jag nu med fyra veckors intervall. Jag lägger upp en tydlig träningsplan med övningar som syftar till att bygga honom på olika sätt. Efter mina fyra veckor, om allt fungerat under perioden, utvärderar jag. Jag tittar på Megalos muskelsättning, har den utvecklas så som jag har tänkt mig? Med fördel tar man kort före och efter. 

b7fdf24a-9ef9-4e93-aa8e-6bd5299fde65

Här är det mycket viktigt att du vet vad du har tränat för övningar och vilka muskler som bör ha blivit aktiverade. Sedan tittar jag på Megalos förmåga att länga och korta sitt vänsterfram. Hur hans flexibilitet har utvecklas, detta genom stretchövningar. Eftersom arbetsglädje är mycket viktigt för oss utvärderar jag även det genom att helt enkelt gå igenom mina träningsanteckningar och se vad jag har skrivit om passen. Sedan tittar jag på mina övningar jag valt att träna på under perioden och hur de  har utvecklas, dvs. har övningarna blivit lättare att utföra, har vi utökat eventuell intensitet och intervall, utökat valet av gångart, tempo osv. När denna utvärdering är klar förändrar jag träningsplanen utifrån de nya förutsättningarna och påbörjar en ny period.

Jag har nu utvärderat på två nivåer, per träningspass och periodvis. Jag har tre till nivåer och det är halvårsvis, årsvis och årstidsvis. Halvårsvis för att få en överblick av en längre sammanhängande träningsperiod. Men där även för att utvärdera hur eventuella ”vilo perioder” har påverkat, skoning, veterinär besök, eventuell ny utrustning och annat som kan ha hänt i vardagen. Även dessa delar anser jag vara viktig att ta med i utvärderingen för att skapa en rättvis bild av hur långt man har kommit i resan mot målet. När det har gått ett år tänker jag lite samma men då lägger jag ihop allt och försöker se alla delar i en helhet. Jag tror att det är mycket viktigt att förstå att alla delar påverkar helheten och helheten påverkar delarna. Blir det fel i någon del är även helheten fel. 

26bdcedc-f43b-4b0a-b7c4-679d9e60d719

Den sista nivån grundar sig på våra årstider och den har jag för att jag tror att årstider påverkar hästar lika mycket som det påverkar människor. För att kunna bygga en bra träningsplan krävs att man tar hänsyn till hästens påverkan av årstiderna, t.ex. är pälsfällnings perioden på våren jobbig för vissa hästar och då kan det ju vara dumt att göra något nytt eftersom förutsättningarna inte är de bästa. Årstiderna påverkar även våra träningsförutsättningar på ett mindre gynnsamt sätt. Därav är det viktigt att tänka på vad kan jag träna med min häst när det är -15 grader och snö? Med Megalo t.ex. skall du helt inte träna alls för han hatar snö och kyla och all träning då resulterar oftast i spänning. Att träna Megalo i spänning bryter bara ner honom så då kanske vi väljer att ha en vilodag eller göra något enkelt så som en långpromenad eller pulsa i snö. 

Som ni märker utvärderar jag allt jag gör med Megalo och det tror jag är grunden till att vi har kommit så långt som vi har gjort idag. Det man dock inte skall glömma bort är att detta är enbart en utvärdering av min träningsplan. Utöver detta skall man även utvärdera t.ex. valet av fodermängd, hovslagare, utrustning, tränare och veterinär mm. Allt som kan påverka din häst skall utvärderas konstant och alla val skall ske med hög medvetenhet för att det skall bli bra för din häst.

 

 

Ni har nu fått en liten insikt i mitt sätt att tänka uppbyggande träning för häst. Mitt tankesätt bygger på systematik och medvetenheten om att man måste göra på ett  nytt sätt för att få ett nytt resultat. Man kan inte göra samma sak för då förändras inte resultatet. För att lyckas med mitt träningssätt behöver man tänker ur olika perspektiv och hela tiden har hästens bästa i fokus. Det finns dock två aspekter till som jag valt att spara och det kommer mina närmaste två inlägg att handla om. Den ena aspekten handlar om dig, just det, dig som ryttare! Den andra om TID.  Fortsätt följa oss här på bloggen för att få veta mer om dessa perspektiv men även för att följa Megalos och JV Witorios resa mot att bli hållbara hästar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: