Stark eller svag? Kort eller lång?

Jag och Sussi hade en diskussion om detta för ett litet tag sedan som vi tycker är värt att dela med oss av. Jag rör ihop detta med jämna mellanrum, oftast när jag tänker för mycket. Jag antar att jag går för mycket in på hur och varför… Men generellt sett känns det som att det inte bara är jag som blir lite förvirrad ibland vilken sida som är ”svag” respektive ”stark”.

Jag kan ju ärligt säga att innan jag träffade Sussi reflekterade jag inte tillräckligt mycket över hästens starka och svaga sida. Jag kände såklart skillnad i varven, hästen föll inåt i ett varv och flöt iväg i det andra, men jag hade egentligen ingen långsiktig och handfast plan över hur det skulle bli bättre mer än ”träning”. Hur denna träning skulle göra det bättre kunde jag inte definiera.

In klev då Sussi som kom med konkreta råd och övningar, egentligen ett helt tankesätt för hur den svaga sidan skulle bli lika bra som den starka. Där hur man ska jobba med oliksidigheten är klart som korvspad.

Symptomen eller känslan när en häst är oliksidig känner nog de flesta igen. Man har olika kontakt i tyglarna, en galopp är lättare än den andra, stum i ena sidan och förböjer sig i andra, osv. Listan kan göras lång.

Alla hästar är oliksidiga, i alla fall mer eller mindre. Går de bara i hagen utan någon belastning så spelar väl det inte så stor roll om de är liksidiga eller inte, men när vi belastar dem på ett sätt som många gånger inte är naturligt för dem så är vi skyldiga att lära dem använda sin kropp på ett sätt som är mest skonsamt för dem. Jag tycker det säger sig självt att är hästen oliksidig så belastar den kroppen på ett sätt som inte är fördelaktigt, med följden att det sliter på kroppen och ofta slutar i skador.

Något som alltid blivit inpräntat i mig är att man ska rida lika mycket i båda varven för att inte slita på hästen, men stämmer verkligen det? Vad händer om vi har en häst som är oliksidig och som vi tränar lika mycket åt båda håll? Blir hästen verkligen jämnare i sidorna av det? Kommer det bli någon förändring?

jacka

Inom den Uppbyggande Tränings-filosofin är svaret på detta nej. Nej, hästen kommer inte bli mer liksidig om vi fortsätter att träna båda sidor lika mycket. Nej, den korta sidan kommer inte bli längre om vi inte länger den. Nej, den långa sidan kommer inte bli kortare om vi inte kortar den. Nej, den svaga sidan kommer inte bli lika stark som den starka sidan om vi inte aktivt gör något åt det. Inom den uppbyggande träningen anser vi att för att hästen ska bli mer liksidig måste vi helt enkelt träna den svaga sidan mer än den starka.

Så vilken sida är ”stark” och vilken sida är ”svag”? Är det innersidan i det varv hästen faller inåt som är stark eller är det yttersidan? Jag har svårt att tänka i termerna stark respektive svag, bra respektive dålig. För vilken sida eller varv som är bra respektive dålig/t beror helt enkelt på vilken övning, gångart eller rörelse man gör. För mig är det lättare att tänka i termerna ”lång” och ”kort”. Det kan jag visualisera på ett annat sätt och det blir mer konkret.

Majoriteten av alla hästar är korta i högersidan. En häst med kort högersida faller inåt på volt i höger varv, tar mer kontakt i höger tygel och släpper gärna kontakten med yttertygeln. En kort muskulatur har mindre muskelmassa är en lång muskulatur. Det kanske är detta som gör det så förvirrande. Exempelvis kommer en häst med kort högersida ha det svårare att göra en skänkelvikning undan höger skänkel, där den måste sträcka höger bak in under kroppen och ta emot sig på sin långa svaga ytter-/vänstersida. Ett annat exempel är om en högerkort häst ska göra en 8-volt.

Picture2
8-volten, en styrkeövning

Målet i 8-volten är ju självklart att båda volterna ska vara lika stora och att hästen ska ta samma kontakt på både höger och vänster tygel. En oliksidig häst kommer dock inte att klara detta. Är hästen kort i höger kommer den istället att falla inåt och göra en mindre volt åt höger och flyta ut, förböja sig och därmed göra en större volt åt vänster.

Picture1
Hur 8-volten ofta ser ut för en häst med kort högersida

Man får då jobba med att korta vänstersidan, exempelvis genom att rida enbart rida hästen ställd åt vänster några varv, det vill säga utåtställd på högervolten och rättställd på vänstervolten, och sedan gå tillbaka och utvärdera om det blev bättre.

Om hästen är mycket oliksidig så bör man kolla upp om det finns en anledning till det innan man sätter igång och tränar, om hästen har ont eller är låst någonstans. Det bör och ska alltid vara steg 1. Är hästen frisk så är det bara att lägga upp en träningsplan, övningar och intervaller där man långsiktigt tränar den svagare sidan mer än den starka. Har man ridit för Sussi så har man definitivt hört ”svåra – lätta – svåra” någon gång – det vill säga rid mer i det svåra varvet!

Självklart kan hästen aldrig bli helt liksidig, men min målsättning är att vilken sida som är den lätta ska variera från pass till pass. Om hästen byter sida så betyder det ju att vi jobbat den svaga sidan så pass bra att den blivit starkare än den starka sidan – och då får man jobba den nya svaga sidan lite mer. Detta tycker jag är ett jätteintressant ämne som jag definitivt kommer vilja lära mig mer om!

Som en på en av Arvika-kurserna sade en gång – Hur svårt kan det va?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: