En vecka med mig och mina hästar!

I detta blogginlägg ska ni få följa med hem till mig, vardaglig skötsel och träning av unghästar, tävlingshästar och försäljningshästar. Hemma hos mig finns just nu sju hästar, alla är helt olika.

I vårat stall försöker vi alltid hålla samma rutiner så att alla hästarna blir nöjda. Dagen börjar klockan 07:00 med frukost för samtliga inne och ute i lösdriften. Medans görs en överblick på alla så att allt är som det ska. Sen sätts skydd och täcken på innan vi tar ut hästarna i en viss ordning. Våra hästar går ute i stora hagar både på sommaren och vintern. Vi tycker det är viktigt att hästarna får gå ute och röra på sig då dem trivs med det.

Efter vi släppt ut alla hästarna så mockar, packar hö och städar iordning stallet. Sen tar jag in första hästen som ska ridas. Hästarna är helt olika varandra och olika förberedelser görs om eventuella tävlingar eller prov ridningar ska vara.

Jag tänkte börja med att berätta om hur vi tränar våra unghästar varje vecka. Just nu har vi två unghästar hemma, Lindsey Winn -17 kallas även för Loppan och sen Ovechkin -18 som kallas för Ove. Dessa två är halv syskon och födda hemma hos oss. Det är extra roligt att få vara med och jobba med unghästar från början då man kan skapa ett starkt band tillsammans inför kommande år. Vilket jag som ryttare vet är viktigt för att senare kunna göra allt för varandra.

Loppan tränas ca 2-3 dagar i veckan med lydnad och uppbyggande. Om jag ridit en bom övning på en annan häst innan brukar vi ta henne efteråt och göra samma sak fast jag står/ går på marken. En jätte bra tänk övning kan vara att gå igenom ett L lagda i bommar. Tränar både balans och koncentration. Eller stanna framför, över eller bakom en bom. Dessa övningar räcker med ca 10-15 minuter. Sen brukar vi även last träna våra unghästar.

Ove som är lite yngre tränas ca 1 dag i veckan med att stå på stallgången, lyfta hovar, bli borstad och även han får träna på att gå in och ur lastbilen. Han kommer få börja träna lite bommar till våren.

Vi har även mamman till Ove och Loppan hemma hos oss. Capdepera -04 som även var min första storhäst. Hon ses över varje dag och sköts om som den perfekta mamman hon är. Just nu är hon dräktig med föl nummer tre. Som även blir ett hel syskon till Ove, superkul.

Nu till mina tävlingshästar. Winnie som jag haft i precis 2 år och Lerbert som jag haft lite mer en 1 år. Dem tränas 6-7 dagar i veckan. Och lite lugnare/ mindre i vissa perioder. En vanlig vecka brukar se ut såhär ->

Tre dagar med ute ritt. Under ute ritten med Lerbert jobbas han mycket med galopp, mycket tempoväxlingar, sidoflyttningar för att få honom med mig. Winnie rids på ett speciellt sätt varje dag då hon inte varje gång älskar att jobba just med uppbyggande träning. Då är det super bra för henne att ridas ut och samtidigt jobba med olika övningar. Exempel göra 50-100 halter på rakt spår/ uppförsbacke. En väldigt bra övning för henne då hon är väldigt pigg och då får jag henne med mig efteråt. Detta görs cirka 1 gång i veckan, lika på Lerbert. Även en dag av dessa ute ritter läggs på kondition, olika underlag i galopp i olika växlingar.

Två dagar i veckan hoppas båda hästarna. Mycket små hinder för att få alla små detaljer att sitta. Jobbar även mycket där på att reglera galoppen då det är viktigt vid tävling att kunna rida fram och tillbaks lätt. En favorit övning där är att hoppa tre bockar på rad med 17 m mellan och korta och länga på olika galoppsprång.

En av dagarna läggs på uppbyggande träning enligt en Sussie Widner övning. Bommar lagda i L, 8 volter över bommar, stopp framför, över och efter bom. Finns mängder av övningar men dessa är mina favoriter. Hästarna brukar ta det lugnare 1 dag i veckan oftast med antingen jogg ute, longering eller vila, beroende på hur veckan sett ut.

En bild på mig, Sussie Widner och fina Gamorka som jag ridit in och påbörjat utbildning på innan hon såldes som 6 åring och tävlas nu framgångsrikt på nationell/ internationell nivå vilket är super kul. Saknar verkligen denna häst.

Till sist tänkte jag berätta hur vi tränar våra till salu hästar. Just nu har vi två stycken hemma. Eftersom man inte vet när det blir prov ridningar ser vi till att dem alltid är förbereda för det. Jag rider dem väldigt lika som mina tävlingshästar men ser till att inte ha lika långsiktiga mål med uppbyggande träning då dem ska säljas. Jag jobbar dem i mycket olika övningar för att snabbt kunna se vad som måste läggas extra tid på inför prov ridning osv. Men dem rids ut på samma sätt och hoppar på samma som mina tävlings hästar. Vi ser även till att dem fint klippta, tvättade osv inför prov ridning. Det är super kul att ha fina salu hästar hemma att jobba med under en kortare tid sen följa på framtida tävlingar med duktiga ryttare.

Efter dagens slut kommer hästarna in från hagen ca 19:00-20:00. Tvättar ben om det behövs, sätter på vissa skydd och nya täcken. Innan kvälls mat och släckning i stallet. Jag brukar också alltid ta en stund med varje individ och mysa då dem ska känna sig älskade, super viktigt för att få en vinnande häst.

❤️Winnie❤️

2 kommentarer på “En vecka med mig och mina hästar!

Add yours

  1. Vilket fantastiskt jobb du lägger ner på uppbyggande träning Linnea. X roligt med Vinnie, där fick någon en knäpp på näsan. Lycka till i fortsättningen

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: