Tips på tränings metodik för den unga hästen

Som tränare, är det självklart för mig att jobba pedagogiskt i mitt lärande, det är även viktigt att ha en bra metodik i mina träningar. I det Uppbyggande arbetet har jag en egen utbildnings skala, som gör mig trygg i mitt arbete, den innehåller de viktiga byggstenarna  Styrka – Koordination – Kondition. 

Team

Något som också är viktigt när du utbildar den unga hästen, är att ha ett bra och kompetent team. Det underlättar att vara flera när man lägger unghästens utbildningsplan du bestämmer målet och teamet hjälper dig och din häst för bästa förutsättningarna att lyckas, och för att få en hållbar häst.

 • Veterinär, för rådgivning, behandlingar och koll på unghästens tänder. När du börjar rida och träna mer så bör du göra regelbundna vet-check, bra för att förebygga långvariga skador. Du får också en koll på att din inridning och träning är ok och att hästen mår bra i kroppen. Ha gärna samma veterinär, som du och hästen känner ett bra förtroende för.
 • Hovslagare, utbildad och kompetent.
 • Tränare, utbildad och pedagogisk. Bör ha bra tränings kunskap och jobba uppbyggande, inte nedbrytande. Du ska märka bra resultat och det ska kännas roligt att utbildas och utvecklas.
 • Friskvård, massörer och equiterapeut , bra om de har erfarenhet och kompetens och samma syn som veterinärer, hovslagare och tränare när det gäller unghäst utbildning.
 • Släkt & stallkompisar, viktiga i ett fungerande team.
 • Mentor, som kan mer än du och har erfarenhet, någon att se upp till som en bra förebild.

Skriv gärna ner och fundera har du ett dream team ? Vad är bra och är det något som behöver ändras ? Det är ditt ansvar att se till att kompetens finns.

METODIK  

 1 – 2 åring 

Att leda för hand är bra att börja med så tidigt som möjligt, hästen ska lära sig starta, stanna och svänga. Även att kunna ”gå själv”, inte trampa och trycka på dig, utan hitta sin egna balans och veta att här går min ledare och här går jag. Lär in att leda på båda sidor från första början,  då jobbar du med liksidigheten och behöver inte reparera när hästen blir äldre.

Att tömköra  är en konst, har du inte tömkört förut ta hjälp, då kan du lära mer och  det blir en bra inlärning för dig och hästen. Då har hästen med sig rätt från börja, och det blir inte något fel, rätt inlärning bär hästen med sig det hela livet.                      

Springa löst men följa dig som ledare, har du tillgång till ridhus kan du jobba den unga hästen med löshoppning och frihets dressyr.

PLATSER

Jag tycker att man ska välja arbetsplats efter individen, första träningarna kan med fördel vara hemma i stallet, hagen och stallplan. Hästen måste först vara trygg med dig och kunna fokusera på det du vill lära den. Börja tidigt med hemma träning och där ingår även lastning. När det fungerar bra hemma börjar du lägga in skogspromenader och träna att åka till ridhus/ridbana. Det ska vara positiv och roligt att träna, se till att den lilla hästen förstår vad du menar, du är hästens första tränare och det påverkar hästen att bli en trygg individ, med tillit till sin ledare = Du. Om du gör detta arbetet grundligt så går resten av utbildningen enkelt, din häst är trygg och du lär den nya saker hela tiden.

 

 

 

Vad bygger de olika övningarna och hur kan jag göra ?

Här kommer det roligaste, om du gjort rätt från början. När det blir dags att börja bygga den unga hästen är fortfarande ute i hagen och lekkamrater, det som gör att den unga hästen växer, hittar balans och styrka för att utvecklas. Den lär sig i lek och att följa sin flock. Du kan också börja tidigt att påverka den unga hästens balans, styrka och kondition genom rätt träning.  Börja i tid men gör inte för mycket unghästträning, den får aldrig bli statisk, då blir skaderisken större.

Balans & Koordination 

 • Terräng hör lär sig hästen att lyfta på benen, hitta sin egen balans
 • Gå över bommar, stanna framför bommen och stå stilla för att hitta egen balans 
 • Framdelsvändningar och bakdelsvändningar för en bra koordination
 • Öppna och skänkelvikningar för att lära in rätt rörelse mönster.

Styrka 

 • Övergångar
 • Rakrikta
 • Backträna

Kondition 

 • Lös galoppera
 • Power Walk promenader

 

img_1927-4

 

 

 

Insittning & Inridning

Har du tränat din häst att var trygg, fått en bra balans och styrka då brukar detta vara den lätta delen i det uppbyggande arbetet. Här väljer du en metod som du är trygg med, tips är att låta det ta tid och att du gör många upprepningar innan du börjar rida själv. Ledare och sällskaps häst är och så något som jag tycker är bra när det ingår. Att göra en vet-check direkt efter inridningen, då vet du att hästen är OK att börja träna med.

1 -3 åringen går bra att jobba med på stallplan, i hagen, eller din närmiljö. När hästen blir äldre blir det dags att åka iväg på träningar. Komihåg att växla underlag och plats du tränar på. Har du dåliga uteritts möjlighet kan du åka dit det finns terräng att träna i, utomhus miljön, med kuperad terräng är det bästa för hästens uppbyggande träning. Årstiderna har ju naturligt olika underlag och här anpassar du träning efter väder, vind och underlag. När hästen är insutten och inriden fortsätt då det uppbyggande tänket som innebär träningsplanering.

4 år – > Vuxen Häst

Efter en lyckad inridning är det dags att planera in träning för hästen. Jobba alltid först med inlärning, så att hästen förstår hjälperna, och vad du vill att den ska göra. Om du lär din häst på backen först, framåtdrivande, vändande och förhållande hjälper (tömkörning) kommer träningen bli enkel för den unga hästen, den förstår bättre vad du menar. Har du jobbat med styrka och balans då finns det med från början och underlättar för hästen. Så inlärning av övningarna först sedan jobbar du uppbyggande träning, var noga med att träningen inte blir nedbrytande. När hästen kan och förstår övningarna, då kan du börja träna och använda dig av uppbyggande träning, med intervall tänk och kunskapen av vad hästen använder för muskler och hur viktigt det är, att hästen har en egen balans. Stora målet är att hästen och du blir liksidiga.

Bra teman i din Träningsplan 

✔️ Styrka, Rakrikta, Övergångar, Åttvolt och Backträning

✔️ Koordination, Framdelsvändning, Bakdelsvändning, Skänkelvikning, Öppna

✔️ Kondition

 

Tips

 • Vad ska jag träna ?
 • Vilken metodik ska jag använda ?
 • Variera underlag och anpassa träningen därefter.
 • Jobba inte med samma sak för länge, då blir det statisk träning som bryter ner musklerna. Jobba – Återhämta – Jobba – Återhämta är ett bra intervall tänk.
 • Återhämtning efter hårdare ridning, träning skritta gärna ut eller ta en långpromenad. Mental vila = tränings uppehåll ”smälta all inlärning”  Kroppslig vila, när muskler behöver återhämtas och hästen behöver göra av med kroppens slaggprodukter efter träning.

Lycka Till

 

LÄS MER på Våran Bloggen om unghäst träning och hur andra tänker kring unghästar.

Planering i höstmörkret

Min favorit övning

Sto + Hingst = MORGAN-FÖL

Erika Jäderberg

Anne-Lie Jakobsson

 

Anna & Iris

 

Här kan du läsa mer om mig.

Min Hemsida

Facebook

Instagram

Mina Böcker

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: