Även äldre hästar musklar om sig!

Nu är det jag Nikolina som skriver igen och denna gång tänkte jag ta upp lite om sadlar, muskler och vår påverkan på hästen när vi sitter i sadeln.

Att unga hästar ändrar sig och växer är ju precis som det ska. Jag får ofta höra att äldre hästar inte ändrar sig så mycket i musklerna över ryggen och det är lätt att man glömmer att kolla upp hur sadeln ligger.

1

Att välja sadel är inte så enkelt. Den ska passa både häst och ryttare. Det är bra om man kan ta hjälp av någon som är kunnig. Jag har haft många olika sadlar, kända och okända märken. Sadlar som varit för stora och sadlar som tryckt och varit för små, de har glidit bakåt och tryckt. Om hästen går med tryck för länge kan stora skador uppstå. Det är inte helt ovanligt att många får problem i ryggen och även andra följd problem. Har du rätt sadel så har din häst utrymme att muskla sig, därför är det bra att kolla upp med jämna mellanrum hur sadeln ligger. En del sadlar behöver även stoppas om för att fylla sin funktion.

2

Före jul fick jag min nya sadel ErgoX2. Det är ett ganska nytt svenskt märke. Sadlarna är framtagna för att ge både häst och ryttare bättre ergonomi. Ryttaren ska kunna uppnå en bättre position och hästen ska kunna bi behålla sin rörlighet i framdelen, bära med sin rygg och balansera ryttaren. Sadeln finns i olika bommar och har en omstoppningsbar flexibel bossa för att bogarna inte ska bära vikt eller klämmas. När jag var på sadelprovningen kunde jag prova ut vilken typ av säte och storlek och skärning på kåpan som passade mig.

3

Lika väl som vi tar hand om våra hästar är det viktigt att kolla upp och vara medveten om sin egen kropp. Hästarna strävar vi efter att de ska bli liksidiga, det är lika viktigt att vi är det!

Jag gick till en kiropraktor och jag behövde fixas till en hel del för att bli rak. Ergo of Sweden har en fantastisk träningströja där man kan se exakt hur man sitter över hästen. Det blir jätte tydligt om man vrider sig eller sitter snett. Är man medveten om sin egen kropp och sina svagheter kan man helt klart inverka bättre på hästen som får det lättare att balansera sig.

På sista bilden kan man se att jag behöver dra tillbaka vänster axel något för då kommer jag sitta lite rakare över hindret.

Så visst kan man förbättra hästens hållbarhet om man även stärker sin egen! 🙂

/Nikolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: