Min favorit övning

När jag fick hem Zigge så var han väldigt spänd och stressade lätt upp. Det fanns i stort sätt bara en fart i alla gångarter och det var fort fort, dessutom kändes han bara som en unghäst allt var bara vinglig. Vi låg i stort sett i kurvorna när vi skulle galoppera.

Så jag behövde en övning till Zigge som dels fick honom att lugna ner sig och tänka efter, något som byggde upp hans styrka, balans och koordination. Sussi hjälpte mig då att hitta övningen fyrkanten som har hjälpt oss mycket och är en övning som jag försöker lägga in ca 1 gång i veckan. Övning kan ridas i alla gångarter, men jag red den länge mest bara skritt och även idag tycker jag att den är bäst i skritt. Då man kan göra den var man än är bara man har 4 bommar. Jag tycker att övningen är toppen då jag lätt känner om hästen är sne eller stelare åt något håll eller om den är rakriktad. Övningen kan göras på både rakt och böjda spår.

A) Jag rider fram på övning A. Rider upp på medellinjen över bommarna (rakriktning) lägger volt till vänster (ställa igenom) och sen över bommarna igen (rakriktning) sen vänder du till höger. Denna övning gör jag i skritt, trav och galopp.

B) Sedan går jag över till övning B. Som jag gör i väldigt sakta skritt, så att Zigge får tänka efter och lyssna på mig. Här rider man i ett sick sack mönster på böjda spår över bommar. Man fortsätter i samma varv (men kom-ihåg att byta varv!) Den här övningen gör man för att ställa igenom och hästen tränar både balans och koordination.

C) På övning C ställer man verkligen igenom hela hästen med åttvolterna som man rider över bommarna. Man rider övningen åt båda hållen. Efter den här övningen är det viktigt att hästen sträcker ut sig.

Jag brukar också gå över till övning A och trava lång och låg över bommarna. Så att Zigge får sträcka ut efter övning B eller C. Men man kan också skritta eller trava lång och låg utan bommarna efter.

Jag använder även denna övning på min 2:åring. Då han får tänka mycket och tränar sin koordination och balans.

Den här övningen finns mer utförligt beskriven i Susanne Widners bok; Uppbyggande Ridövningar.

https://nouw.com/systrarnahartmann?nsuserid=1441755&nstitle=SystrarnaHartmann

https://www.instagram.com/claraharrtmann/

En kommentar på “Min favorit övning

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: