Vardags träning

 

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om hur vår vardagliga träning ser ut. Alltså den träning som är i mellan den som är för våra tränare. Här hemma rider vi ut väldigt mycket vi skog och mark. Innan vi kom i kontakt med den uppbyggande träningen hade vi egentligen inget direkt måla med ute ritterna. Vi red mest i alla tre gångarterna men tänkte egentligen inte mer på hur hästen mådde av den här träningen annat än att den fick motion. Nu när vi rider ut har vi alltid en plan för varje uteritt. Något som jag tränar mycket med alla hästar är att få in 100 halter och igångsättningar när vi rider ut. Då gör jag 10 halter sedan får Sonja sträcka ut lite i längre form och så gör vi såhär 10 gånger tills det blir 100 halter. Den här övningen bygger upp hästens bak del och den får jobba med sin kropp ungefär som ett dragspel. Man kan tycka att det här är en otroligt enkel övning vilket det ju är men den bygger även lydnad och lyhördhet då man hela tiden ska stanna eller sätta igång. Så en så enkel övning ger så mycket tillbaka och det är de här enkla övningarna som är den uppbyggande träningen om man gör dem på rätt sätt. En annan övning som jag ofta gör är små åttvolter på vägen. Om då Sonja är stelare i någon sida känner jag det väldigt väl i de här små volterna. Är hon då tex stelare åt höger gör jag två högervolter och en vänstervolt. Denna övning gör jag bara i skritt annars är det lätt att övningen blir nedbrytande istället för uppbyggande. Det är också viktigt att Sonja efter några volter får sträcka ut halsen och skritta på i ett friskare tempo på rakt spår så att hennes muskler får slappna av och vila. Det här är två enkla övningar som ger så mycket. De bygger inte bara muskler och gör hästen lösgjord utan hästen får hela tiden något att tänka på, vilket ju är bra för hästar som annars hittar på en massa hyss vid uteritter. De här är två av mina favorit övningar. I nästa inlägg berättar jag mer om hur jag tänker för att få en hållbar, smidig och glad häst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: