Jag som tränare har ett system där tema på vad som tränas är viktigt i en träningsplan. Men även återhämtning, aktiv vila och bonusdagar ska planeras in. Vad är uppbyggandetränings filosofi och vad innehåller den ? Gå gärna in på länken nedan för att läsa mer.
Styrka -> Övergångar
⭐️Hästen skjuter på med sin bakdel när den går i övergång från
Halt -> Skritt
Skritt -> Trav
Trav -> Galopp
⭐️ Hästen kortar samlar sig på sin bakdel när den gör övergångar från
Skritt -> Halt
Trav -> Skritt
Galopp -> Trav
Så här börjar du
Börja med den grundläggande övergången som är halt – skritt – halt gör en intervall på 10 stycken halter, när de är klara så gör du något annat en stund. Då har du gjort en upprepning med övergångar halt -> skritt. Denna intervall passar unga hästar och konvalescenter.
Du måste själv bestämma en bra intervall som passar din häst specifikt.
10 halter upprepa två gånger = 20 st 10 halter upprepa fem gånger = 50 st 10 halter upprepa tio gånger = 100 st
💯 halter är en populär och vanlig intervall i det uppbyggande arbetet övergångar. Vad bygger då denna övning? BAKDEL, hästen bygger sin bakdels muskulatur.

Om du har en häst som saknar korta muskler , och är omusklad i sin bakdel då kan du lägga till 20 korta steg innan halten, på så sätt får hästen jobba lite extra med korta muskler.
Om du har en häst som är oliksidig (kortare i sin höger sida) då kan du hålla lite mer i vänster tygel (påverkar hästens vänster bakben) och på så sätt korta vänsterbak och länga höger bak, eller rättare sagt korta hästens vänster sida och läng den högra sidans muskler)
Du kan påverka hur du gör innan halten och på så sätt lättare jobba mot en mer liksidig häst.
Om detta tänk känns för svårt så får du istället jobba med att ha hästen rak in i halterna.
Så här jobbar du metodiskt i alla övergångarna. När Halt – Skritt fungerar bra jobbar du vidare med övergången Skritt -> Trav och på samma sätt bestämmer du hur många skritt/ trav övergångar du ska göra, glöm inte återhämtning som är viktig mellan övergångarna, för att sedan börja en ny intervall av skritt/ trav övergångar. Sista grund övergången är Trav -> Galopp kom-ihåg att i galoppen rida mer övergångar i den svåra galoppen.
Ex . Trav fatta vänstergalopp – Trav fatta vänster galopp – Trav fatta högergalopp denna intervall är om den vänstra galoppen är svårare. Annars gör du tvärt om. Liksidig galopp jobba lika många höger som vänster galopp övergångar.
Övergångar Basic
1. Halt ->Skritt
2. Skritt -> Trav
3. Trav -> Galopp
Mera Övergångar
Du kan även jobba med varje gångart för att utveckla och bygga en mer elastisk skritt, trav och galopp. Du tänker på samma sätt som ovan, du rider längre sträcka med det svåra i varje gångart, om hästen har svårt att korta samla traven men lätt att länga den så jobbar du en längre sträcka samling i Trav.
Korta – Läng i gångart = övergångar
Korta skritten -> Läng skritten
Korta traven -> Läng traven
Korta galoppen -> Läng galoppen
I de olika gångarterna tänker du , att när du kortar gångarten så jobbar hästen med att korta muskler och bära upp sig mer, med sin överlinje kors, länd, core, manke och nacke. När du sträcker ut och länger hästens överlinje så länger du hästen muskulatur och får en stretchande effekt.


Samanfattning Övergångar
Hästen jobbar med korta muskler i övergångarna neråt galopp – > trav -> skritt -> halt. För att sträcka ut och jobba med en lång överlinje jobbar du i övergångarna, läng skritten, läng traven, läng galoppen. Du kan påverka som din hästs tränare vad den behöver träna mest korta eller länga muskler.
Börja nu enkelt och tänk hur du ska jobba med Styrka -> Övergångar -> en uppbyggande intervall. Plast och metod bestämmer du.
Kom-ihåg
Bestäm vilken övergång du ska träna, tänk intervall (upprepa fler gånger åt svåra hållet) lägg in tema styrka övning övergångar i din plan.
Dokumentera gärna för att se resultat av ditt arbete här är La Petite dokumentation intervallen är januari 2019 första bild till september 2020 sista bild.



https://uppbyggandetraning.nu/vilka-ar-vi/team-linnea-grufman/

Kommentera