Hundra halter med Team Molle RB

Under våren fick jag samma fråga av båda mina tränare “vad har du gjort med din häst, han har aldrig vart finare än nu” Det fick mig att fundera lite och det jag själv känner har hjälpt jättemycket är våra hundra halter som vi försöker göra en gång i veckan. Tänkte berätta lite om hur jag jobbar dom i det här inlägget. 

Jag jobbar alltid mina hundra halter ute efter vägarna/i  skogen och jag gör aldrig mer än 100 halter på en dag. Allt började egentligen med att jag ville utmana mig själv, hur många veckor i rad orkar vi göra hundra halter på uteritten? Jag slutade räkna när vi var på 10 veckor i rad, för då va jag redan så fäst vid vårat nya upplägg så att jag inte behövde utmana mig själv längre. Det kan låta ganska mycket med hundra halter, men det är det inte. Jag delar alltid upp det i femtio halter på vägen bort och femtio halter på vägen hem. Efter det så delar jag upp dom i fem olika intervaller. Mellan intervallerna så hittar vi på något annat att göra, tex trav, galopp, olika tempoväxlingar osv. Jag har ganska stort avstånd mellan halterna, så att det inte blir halt på halt på halt. Han ska skritta eller trava på bra framåt innan jag gör nästa halt. 

Mitt absolut bästa upplägg är att göra tio halter, efter halt nr 10 så ryggar vi 4-5 steg. Efter ryggningen så kommer vi direkt fram i trav. Är det någon som känner igen övergångarna från ett dressyrprogram? Trav – halt – ryggning – trav. Vi tränar alltså på ett moment i LA:1 när vi gör våra hundra halter ute i skogen. Mitt stora mål är att vi ska starta en LA:1 någon gång i framtiden så varför inte börja träna redan nu. 

Vi har jobbat hundra halter en gång i veckan i mer än ett år nu och jag kan verkligen säga att det har gjort skillnad med min kille! Han känns så otroligt mycket starkare nu och övergångarna har blivit mycket finare. Han har byggt mycket mer muskler under den här tiden. Han har börjat bromsa med bakbenen nu i övergångarna nedåt, vilket han aldrig gjorde förut. 

Eftersom jag tycker att vi har kommit så pass långt med våra halter så har jag nu börjat byta ut styrkeövningen ibland när vi behöver lägga in mer rakriktning tex. Lika på sommaren går det nästan inte att göra hundra halter med Molle, han får ju panik när det är så mycket bromsar på honom. Helt omöjligt att stå stilla hela tiden då. Fast jag gillar verkligen halterna, så vi försöker få till det en gång i veckan 😊

Läs mer om Johanna & Molle

https://uppbyggandetraning.nu/2019/10/10/fran-forsta-tavling-fram-tills-nu/

https://uppbyggandetraning.nu/2019/05/02/dokumentera-mera/

https://uppbyggandetraning.nu/2019/10/10/fran-forsta-tavling-fram-tills-nu/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: