Uppbyggande träning är reparation på det som inte har gjorts rätt från början

I min värld som tränare så önskar jag att alla unghästar har en bra inlärnings fas för att sedan börja tränas när den är färdig vuxen häst.

Jamaijca lär för livet

Det gäller samma sak för ryttaren, en riktig inlärning med rätt hjälper och signaler och en trygg häst i början av inlärningen. När jag kör barn rida så är de viktigaste hörnpelarna för den unga ryttaren – Respekt för hästen – Ryttatens hjälper och kommunikation – Ryttarkänsla – Rida klokt. Många pratar om att ha kul med sin häst men inte på bekostnad av hästens välmående .

Alicia och Mist deras sjätte träff 💕 harmoni han är en riktig gentleman mot henne

Om man nu som tränare inte har en häst eller ryttare som lärt sig rätt från början, och inte rätt uppbyggd, liksidiga, ja då får man reparera det som inte är bra eller saknas. För att när man börja träna mer intensivt på en oliksidig häst så befäster man hästens oliksidighet och så småningom om kommer skadorna.

Jag som tränare (ridskola 15 år och tränare 16 år) blir ledsen och bestört när jag ser hur dåligt tränade hästar och ryttare är. Vart är det viktiga ordet LIKSIDIGHET hos ryttare och häst ?

Ett exempel när jag möter nya ekipage är att ryttaren rider med höger starka hjälper så som skänkel & hand och svaga hjälper i vänster sidan. Denna obalans stämmer oftast på hästen som ryttaren rider på. Dessa hästar har en kortare höger sida, då ryttaren rider med kortare tygel och starkare skänkel. Och då ser man sen i det andra varvet att ryttarens vänster sida är svagare både hand och skänkel.

Hur löser man det ?

Ryttaren

Genom att slappna av och rida med mindre högerhjälper och börjar stärka upp sin egen vänstersida, denna träning behöver inte göras på hästen.

Hästen

Jobba mot liksidighet. Om en häst är oliksidig så kan man inte träna samma sak och lika mycket åt båda sidorna, uppbyggande systemet går ut på att ……

Sträcka hästens kort sida & Korta hästens långa sida

Uppbyggande Intervall

Svårasidan – Lättasidan – Svårasidan gäller tills hästen är liksidig för att sedan med en liksidigt ekipage träna lika mycket.

Så fort något in känns lika ex. halter, galoppfattningar , öppna, språng i olika varv i hoppningen så måste det viktigaste vara att jobba mot liksidighet.

Vi som jobbar med SWUS har som mål att hjälpa våra ekipage med uppbyggande träning för en hållbar häst. Mål, analyser, intervaller och en uppbyggande träningsplan.

Tips !!! Är att du pratar med din tränare och ditt team och ställer frågan ……

– Är min häst och jag liksidiga ?

Alicia får lära sig känna vart bommen är och hur många steg hästen går över. Mist jobbar styrka 🤩

Lycka till i din Uppbyggande Träning för att få en liksidig och hållbar häst

Min Hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: