När målet är nått

När jag i årsskiftet satt och funderade över vad jag och Iris skulle satsa på under året var ett av de stora målen att få Iris avelsgodkänd. Det är en del av en långsiktig plan som förhoppningsvis slutar i ett föl. Men ska jag betäcka Iris så vill jag för det första få en bedömning av henne mot de standarder som finns för lusitano, med andra ord hur rastypisk hon är och vilka styrkor och svagheter hon har. För det andra vill jag i slutändan registrera fölet i stamboken, vilket kräver att både stoet och hingsten är avelsgodkända.

Den svenska rasföreningen för lusitano anordnar varje år en avelsvärdering som brukar gå av stapeln i september. Det var lite osäkert om det skulle bli av i år med tanke på COVID-19, men den genomfördes i väldigt begränsad skala. Normalt sett är det en hel helg där man bara andas lusitano och det brukar vara allt från avelsvärdering till shownummer till dressyrtävling. I år tilläts ingen publik och det var endast avelsvärdering, utställning och dressyrklasser som live-sändes digitalt.

Avelsvärderingen var som sagt ett av årets stora mål och Iris var så himla fin under våren och sommaren så det kändes helt rätt att anmäla henne när det var dags. Vi var med på avelsvärderingen och en utställningsklass. Det var första gången jag visar en häst på detta vis. Dessutom var det första gången jag och Iris tillsammans var iväg på något som överhuvudtaget liknar detta. Även om vi har åkt runt en del och tränat så är det inte alls samma miljö som detta.

I och med att Iris lätt blir spänd så var jag lite orolig för hur hon skulle reagera. Avelsvärderingen var för hand, vilket var bra då hon oftast är lugn så länge jag är på backen. I utställningsklassen däremot skulle hon visas riden.

På avelsvärderingen bedömer domaren dels gångarterna och dels exteriören enligt vissa punkter. Hon får en poäng mellan 1-10 på alla delar som sedan viktas och summeras i en totalpoäng. De delar som bedöms är:

1. Huvud och hals
2. Bog och manke
3. Bringa och bröstkorg
4. Rygg och länd
5. Kors
6. Extremiteter
7. Rörelser
8. Helhet

Iris skötte sig exemplariskt och fick 7:or rätt igenom, bortsett från benen som fick en 6:a. Hon slutade på 68,5 poäng totalt och är därmed godkänd för avel. Nördig som jag kan vara ibland så hade jag sedan innan sammanställt lite information om hennes släkt i direkt bakåtstigande led samt alla halvsyskon. Det man kan se som är genomgående är att får de nedslag på något så är det benen. Därför var jag inte förvånad över att hon fick mindre där. Jag är ändå nöjd med den poängen!

I utställningsklassen bedömer domaren den för dagen bästa hästen. Iris var lite spänd, vilket jag mer eller mindre hade räknat med. Jag trodde dock det skulle vara mycket värre än var det var. För att vara Iris tog hon situationen och miljön med större ro än jag räknat med. Därför är jag ändå fantastiskt nöjd även med utställningsklassen även om vi placerade oss som nummer 3 av 3 deltagande.


Allt som allt – en rolig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: