Min unghäst filosofi, en hållbar vuxen häst

”Det är lättare att bygga starka unghästar, än att laga trasiga vuxna hästar”

Som tränare i uppbyggande träning vill jag sprida kunskap hur man utbildar och bygger en unghäst, stark, välbalanserad och med en bra kondition för att få en hållbar vuxen häst. Det viktigaste är att ha rätt kunskap för att utbilda den unga hästen, lär och tränar du rätt, så behövs inga ” reparationer” när den blir en vuxen häst.

Har du förmånen att börja helt från början så kommer här lite tips på det jag tycker är viktigt, det finns så många metoder, men viktigast är att utbildning och träning av den unga hästen är invid anpassad.

Ledarskap, hantering är viktigt från början för att få en lugn och trygg häst, tillit till dig är viktigt för mental stabilitet. Se till att du läser på och lär in om hästens beteende och hästpsykologi, hästen är flock och flykt djur och du ska vara hästens tydliga och stabila ledare.

Uppbyggande träning handlar om att börja i tid med att bygga muskler, belasta senor och leder utan att överanstränga den unga hästen. Här är viktigt att du lär mer om anatomi, tänder, muskler, senor och skelett, ju mer kunskap du har desto lättare att lyckas.

Så här tycker jag

År 1 Ledarskap och bra hantering för att visa vägen för den unga hästen

År 2 Jobba hästen för hand / tömköra för att utbilda grunderna så som starta, stanna, svänga och börja uppbyggande arbete

År 3 Insittning & Inridning individuellt skynda långsamt med varje moment

År 4 Rida för att utbilda med bra träning och återhämtning

År 5 Uppbyggande Träning för hållbar häst

Det är viktigt att du gör en individuell plan för din unghäst, olika individer behöver olika lång tid, men var försiktig med för mycket belastning hästen är inte färdig vuxen förrän 8 år, vissa raser ännu senare.

En enkel utbildningsplan för träning

1 åringen – 1 dag / vecka

2 åringen – 2 dagar / vecka

3 åringen – 3 dagar / vecka

4 åringen – 4 dagar / vecka

Återhämtning = Mental eller Kroppslig vila

Återhämtning är en jätte viktig del i det uppbyggande arbetet. Den unga hästen behöver vila emellan olika utbildnings stadier. Det kan vara fysisk vila eller mental vila. Vila behöver inte vara att hästen står i en hage.

Den unga hästen behöver mer återhämtning mentalt och kroppsligt än den vuxna hästen. Om man lär in mycket eller något svårt, kan man ge den unga hästen en mental vila där man inte jobbar med nya saker, utan gör något annat så som promenader i skogen.

Fysiskt får du aldrig träna för hårt, här måste du ha en fin balansgång för din häst. Ta hänsyn till växtperioder och om det krånglar med med munnen och tänder. Visitera och lär känna hästens kropp, hur den reagerar. Senor, leder och muskler får inte överansträngas.

Team

Du bestämmer vilka som ska vara med i hästens team. Här är några viktiga personer att välja med omsorg och se till att du har förtroende för dessa. Även att rätt kunskap och utbildning finns hos . Jag tycker att en bra unghäst utbildare / tränare ska göra en bra utbildningsplan tillsammans med dig och gärna med hela teamet. Utbildningsplanen är personlig för dig och din häst.

✔️ Hovslagare

✔️ Veterinär

✔️ Tränare

✔️ Någon som kan foder, tänder, muskler och rätt utrustning.

✔️ Familj & Vänner

Mål med min unghäst utbildning

”När min unga häst är vuxen har jag en bra grund utbildad och hållbar vuxen häst”

Jag ska se till

Att skaffa den kunskap som behövs för att utbilda unghästar

Att lära mig mer om hästens anatomi

Att lära mig unghästens olika stadier

Att fördjupa min kunskap i olika inlärnings metoder av unghäst

Att ha ett dream team med kunniga och kompetenta hästmänniskor

Som avslutning, något som gör mig bekymrad som tränare, är att vi har så mycket ”Quick Fix” i våran träning av hästar. Många har inte tiden att vänta med att jobba långsiktigt, utan man kör snabba jobb, det blir precis som ett fuskbygge, ej så hållbart.

En av mina stora fasor är den snabbt ökad användning av hjälptyglar. Det blir oftast fusk jobb med onaturlig form och statisk träning på en oliksidig häst.

Jag tycker inte att Gramanen hör hemma i en unghäst utbildning.

Hästen ska utveckla en egen balans och inte bäras av ryttaren i handen. Med en graman på den unga hästen så ” låser” du fast med en ”krök” på nacken, hästen kopplar bort bakdelen och sänker ryggen. Går i en statisk felaktig form.

Argument som jag ofta får höra men inte köper

”________ är en så duktig ryttare så hen vet vad hen gör.”

” Är ett bra sätt att lära den unga hästen gå i rätt form från början”

” Hästen är så stor och stark så graman hjälper mig att orka ridaden”

Sen finns det dom som använder graman och inte vet hur och varför, i träning och den egna ridningen. Vissa tränare och tävlingsryttare använder graman och vissa förespråkar den till sina elever. Tränare och duktiga ryttare är förebilder för så många, som ser och hör, men som inte förstår hur den fel använt kan skada hästen. Men i Grundridning och Utbildning av häst finns inga genvägar, utan det är rätt träning som utvecklar hästen.

Ett sitat ” Hjälptyglar är för hjälplösa ryttare”

Om man vet hur man tränar en unghäst så ska man veta:

Hästen håller balans med nacke och hals, om man låser fast denna via ryttarens hand så lär den sig att bära sig onaturligt.

Jag tycker att den ska byggas bakifrån och framåt, inte tvärtom. Om du bygger hästens bakdel stark, liksidig så att musklerna på kors och länd stärks. Även mage/ rygg, manke och nacke ska bära upp hästen, bygg den berömda överlinjen på hästen, så går den inte på bogarna, utan jobbar från en stark bakdel genom hela sin kropp.

Formen ja den kommer naturligt om du tränar rätt men man får aldrig träna statisk på den unga hästen.

Jag vill lära man elever hur man tränar uppbyggande och att hen ska bli hästens tränare.

Saga är Erikas egna uppfödning och tränas enligt den uppbyggande träningens filosofi. Hon har tränas en dag / vecka där hon lär sig olika saker, den andra dagen är de ute och går för miljöträning och framåtbjudning rakt fram. Läs mer om Erika Jäderberg

Anna och Iris börjar i ett senare skede hon var 5 år när hon kom till Anna, lite grundriden men inte så mycket tränad, här behöver byggas upp och utbildas mer.Läs mer i denna blogg om Anna Larsson

Jag kommer nästa gång skriva om metodiken för hur man kan träna den unga hästen i Uppbyggande Träning

www.susannewidner.com

En kommentar på “Min unghäst filosofi, en hållbar vuxen häst

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: