Lär känna din häst!

Då vet du när något är fel.

Jag heter Nikolina Leander och tävlar i hoppning på stor häst. Säsongen 2018 har varit lärorik och jag nådde ett av mina mål som var felfri 140 cm.

nikolina1

Nu är det tid för vetcheck och återhämtning. Det är också tid för uppbyggnad, utvärdering och att sätta upp nya mål.

Jag brukar kolla upp mina hästar 3 ggr/år hos min veterinär.

När vi rider och kör våra hästar sätter vi spänningar i dem. Därför är det så viktigt att vi tar hand om dem på rätt sätt för att skapa bästa förutsättningar för en frisk och hållbar häst.

För mig är det viktigt med kvalitets tid med hästarna och med det menar jag att man är närvarande och håller sig till rutiner och system. Då är det lätt att upptäcka om något inte är som det ska.

Varje ridpass brukar jag börja med att göra en snabb analys över dagsformen och känna efter om de har några spänningar.

nikolina2.jpg

Under flera år har mina hästar fått djupvågsmassage. Det är en jättebra metod för att öka rörligheten och avslappning samtidigt som den lindrar smärta och spänning. Behandlingen gör att flödet av näringsämnen och slaggprodukter ökar i nätverket av bindväv (fascian) och då blir hela kroppen mer smidig och rörlig. Djupvågsbehandlingen kommer åt väldigt bra, även under bogblad och revben. Behandlar man med djupvåg kring leder och ligament ökar genomströmningen och hästen får bättre förutsättningar att klara de påfrestningar vi utsätter den för.

nikolina3.jpg

I våras började jag min utbildning till djupvågsterapeut. Med den här utbildningen känner jag verkligen att jag har möjlighet att hjälpa de hästar jag behandlar till ett högre välbefinnande. Jag kommer att ha nytta av de djupa teoridelarna av hästens anatomi, foderlära och anpassning av utrustning och träningsmetoder. Det känns även mycket bra att djupvågsteorin kompletterar Susanne Widners tänk och upplägg av träningsövningar!

Jag har behandlat en bit över 100 hästar i skrivande stund och tillsammans med hästarnas ägare, upplever jag att djupvågsbehandlingen gör stor skillnad!

nikolina4.jpg

Så här inför nedtrappning och vintervila får mina hästar extra djupvågsbehandlingar och jag passar även på att kolla upp utrustningen. En ny sadel är införskaffad och den tänker jag berätta mer om nästa gång.

nikolina5.jpg

Ha en riktigt fin jul och pyssla om din häst lite extra!

/Nikolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: