Uppbyggande Fyrkant

I det uppbyggande systemet använder jag olika mönster för att uppnå olika resultat, styrka eller koordination. Enkelt förklarat är att i styrketräning arbetar hästen med sina stora muskelgrupper och i koordination är det motsatsen, här arbetar hästen med de små muskelgrupperna i sin överlinje. Du kan då som din hästs tränare välja övning beroende på vad och hur du vill träna hästen. Du bygger med olika uppbyggande övningar, och det är detta som gör hästen liksidig och starkare med en bättre balans.

Detta är en av Emelie och Creator Scoops favorit övningar, en av många som bygger honom smidig och stark.

Denna härliga övning, fyrkanten, går att jobba förhand, på töm eller i ridning. Och den ska jobbas i skritt i olika mönster beroende på vad man vill uppnå med träningen.

Pärlbygårds Hugo visar inlärning av fyrkanten på en av våra SWUS kurser för yrkesverksamma.

På våra SWUS kurser visar vi ofta hur övningen ska utföras. På bilden Julia med Juggler visar hur övningen jobbas på töm.

De går också alldeles utmärkt att använda detta mönster i REHAB trängning och då är intervallen och intensitet låg, för att bygga sakta men säkert starkare och mer väl koordinerad häst. Målet är en starkare och hållbarare häst.

Michaela har Gästbloggat hos oss, om hur hon använde fyrkanten som Rehabiliterings övning.

Styrka

När du använder dessa två mönster så bygger det styrka, och som du ser på bilden är det rakriktning och åttvolter i dessa två fyrkantsmönster.

Rakrikta i fyrkanten

Volter eller åttvolter i fyrkanten

Rakrikta = hästen jobbar med lika lång höger som vänster sida. Här är målet att musklerna ska bli jämna. Tänk dig hur vi använder stavar i ”stavgång” för att bli jämnare, och för att aktivera båda sidorna. Volter = hästen jobbar muskulärt med en kortare sida (innersidan) och en längre sida (yttersidan)

Koordination byggs i detta mönster. Du svänger först vänstersväng in i fyrkanten och sedan högersväng ut ur fyrkanten. Lång vänstersväng in, kort högersväng ut.

En lång sväng in i fyrkanten och en kort sväng ur.

Här kan du även välja om du vänder framdel eller flyttar bakdel i svängen och då blir det ännu mera att tänka på för dig och din häst, koordination.

Viktigt i alla SWUS övningar, (dom blir inte uppbyggande om du inte jobbar hästen i en uppbyggande intervall) jobbar vi med ett intervall tänk.

Jobba – Återhämta – Jobba – Återhämta detta är intervallens ”hur många upprepningar” Ex. ett vänstervarv , ett högervarv, ett vänstervarv och sedan ut ur övningen för att återhämta. Sedan går du in i samma övning igen.

Ex. Tre varv i fyrkanten. Upprepa fyra gånger. 3 st X 4 = 12st

I SWUS jobbar vi alltid mer åt det svåra hållet för att få en liksidig häst.

Efter övningen i fyrkanten står han med lika fina sidor, ett ben i varje hörn.

Oliksidig häst, jobba mer åt det svåra hållet.

Liksidig häst, jobba mer åt det lätta hållet.

http://www.susannewidner.com

Boken om SWUS Uppbyggande Övningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: