Tömkörning som rehabilitering

Hos oss på Billby Hästcenter och även i min ambulerande verksamhet som Stockholm Hästutveckling, är tömkörning den tveklöst mest använda träningsformen. Fördelarna med tömkörningen är så många att jag hellre tar mig tid att lära upp en häst att gå i töm, än löser rehab eller utmaningar från ryggen. 

I dagens inlägg tänkte jag dela med mig om hur vi på Billby tänker kring tömkörning som rehabilitering.

Numera är det vanligt att hästägare får ordinerat från veterinär att tömköra sin häst som rehabilitering eller igångsättning efter en skada. Anledningarna att välja tömkörningen som rehabiliteringsform kan vara många. Hästar som haft långvarig problematik kan ha tappat stora mängder muskelmassa. När hästen ska återuppbyggas görs det med fördel utan att ha ryttarens extra vikt på ryggen. Ryggen blir friare och kan arbeta ostört.

Jag och Anna har som regel att vi inte sitter upp på hästar som är underviktiga eller är dåligt musklade i ryggen. Då arbetas hästarna istället i töm tills de fyllt upp sig bättre. 

De hästar vi möter som är helt omusklade börjar vi arbeta i skritt på töm. Om hästen är trygg arbetar vi den gärna ute i skog och mark. Vi använder mycket sällan någon annan tömsättning än från handen genom ringen direkt till bettet och aldrig någon inspänning. Vi är mån om att hästen ska hjälpas till att hitta sin egen balans. Fördelen med arbete i skogen är att naturen erbjuder lågintensiv styrketräning för en otränad individ, och träning av proprioceptionen – kroppsmedvetenheten i förhållande till underlaget.

Alla individer lämpar sig inte i start för att ta ut i skogen i töm. De arbetar vi på ridbanan, ofta med hjälp av olika bomövningar. Susanne Widner har en uppsjö av bra uppbyggande ridövningar som fungerar precis lika bra på töm. Vissa hästar behöver fokusera nästan enbart på rehabiliterande övningar i form av att hitta ett nytt sätt att använda sin kropp, för att senare kunna genomföra styrkeövningarna på ett fördelaktigt sätt. Då lämpar sig koordinationsövningar bäst. Andra hästar har god kroppsmedvetenhet och har kanske inte alls haft problem med rörelseapparaten. De behöver istället fokusera på att (långsamt) återuppbygga styrka. Arbetet varieras alltid och det blir viktigt att hela tiden stämma av utvecklingen och hästens respons på övningarna.

Billby Hästcenter är även ett av Agria godkänd rehabiliteringscenter, vilket innebär att du kan få en remiss till oss av en veterinär och få ersättning för rehabträningen på din försäkring.

För att veta mer om hur vi tänker kring rehabilitering och arbete i töm, besök gärna vår hemsida eller lyssna på vår podd: Lika barn nörda häst. Finns där poddar finns!

www.billbyhastcenter.se

www.stockholmhastutveckling.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: