Öppna öppna öppna

Jag och Iris fortsätter med vår igångsättning, det rullar på som tänkt. Vi har varit med på årets första WE-träning, jag rider henne mer och vi ökar på både mängd och intensitet för varje gång.

Iris är på hugget minst sagt, det kokar över titt som tätt. Men hon blir sån när hon inte är igång. Jag vet att hon kommer att bli bättre ju mer hon tränas. I dagsläget går de flesta uppsuttna pass ut på att få henne i ett läge där hon spänner av. Jag avslutar inte passet förrän vi uppnått någon form av avspänning. Jag upplever om vi avslutar varje pass på ett bra sätt, i rätt ”frame of mind”, så går det fortare att ta sig dit nästa gång. Efter en period av att bara fokusera på det så kommer man helt plötsligt att komma till arbete.

För det är ju så att så länge hon är spänd och uppe i varv kommer hon inte vara mottaglig att varken lära sig någonting eller träna kroppen på ett gynnsamt sätt. Steg 1 för Iris måste alltid vara mental avspänning innan jag kan fråga om något annat.

Så de sista veckorna har träningspassen bestått av ridning, mest ut, och tömkörning. I koordninationsarbetet har jag mest fokuserat på öppna i skritt och trav både uppsuttet och på töm. Iris är väldigt lätt att flytta i sidled, det svåra är att göra det kontrollerat, dvs med lagom tvärning och böjning.

I höger varv böjer hon sig gärna för mycket, där behöver jag hjälpa henne att hålla sig mer rak. I vänster varv har hon det lättare. Öppna är en övning jag både gör i skogen och på ridbanan och jag tycker att den hjälper Iris att slappna av, i alla fall öppnerna i skritt. Traven är fortfarande lite laddad överlag men det blir bättre och bättre för varje gång.

När jag tömkör denna övning på banan finns det flera olika linjer man kan träna öppna på, det jag gjort mest nu på slutet är att lägga en öppna längs med långsidan eller strax innanför. Då får hon kliva på längs med kortsidorna och när vi kommer in på långsidan gör jag en halvhalt, flyttar in framdelen och ber henne flytta sig åt sidan med bibehållen ställning. Faller hon in flyttar jag antingen ut henne med yttertömmen eller lägger en volt och börjar om. När öppnan går bra i vanlig skritt börjar jag laborera med tempo och övergångar i öppnan. Kan jag öka takt och tempo? Kan jag minska? Kan vi göra en övergång till trav? Allt detta med bibehållen öppna.

I ridningen använder jag i dagsläget mest öppna i skritt för att få en lugn övergång till trav. Då kan jag be om en öppna varsomhelst, för att sedan när hon gör det bra, räta ut och be om trav. Jag upplever att vi får mycket lugnare övergångar och därmed en mycket bättre trav.

Väl mött!

/Anna & Iris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: