Om att testa equiband

Vi lastar in Huliganen och rullar iväg. Det är minusgrader och glashalt. Det har tagit tre gånger så lång tid som vanligt att få släpet på kroken, tack vare snö, is och kyla. Ingenting tycks fungera som det ska när temperaturen går under 0.

Allt det här har jag överseende med, för idag är äntligen dagen då vi ska på demo om equiband och Huliganen ska få vara en av tre demohästar. Jag är orimligt entusiastisk. Dels är jag uppspelt över att få åka på äventyr med min fina häst (det bästa jag vet!), dels är jag jättenyfiken på equiband. Jag har redan för ett par veckor sedan varit nära på att köpa ett. Jag har läst på och kikat på videos och tycker bandet verkar göra underverk. Jag är så spänd på att se hur just min häst arbetar när bandet är på.

Och så kommer till slut stunden jag väntat på. Jag är redo att frälsas. Huliganen får på sig en tömkörningsgjord och får först jogga runt utan banden. Han rör sig lite underligt med vänster bak, i vanlig ordning. Han är ju dock nyligen undersökt av veterinär så vi vet att han är rekommenderad träning. Bandet under magen sätts på plats och Huliganen får jogga igen. Efter ett par varv fästs även bandet bakom rumpan på plats.

Här är vi. Nu händer det! Eller?

Hans rörelsestörning bak blir något mer diffus, men i övrigt ser jag faktiskt absolut ingen förändring. Jag har fått en långpisk så han travar på bättre. I övrigt ser han ut precis som när jag longerar honom hemma, utan equiband. Han sänker huvudet lite efter en stund, på samma sätt som han brukar göra hemma.

Jag kan inte låta bli att bli besviken. Är det här allt som händer med ett gummiband för 3000 kr? Nästan ingenting?

När vår stund är över tittar vi på de två hästarna som är efterföljande. På den senare av dom syns stor skillnad i hur den arbetar med eller utan equiband. Den blir väldigt mycket bättre med bandet på. Utan bandet har den svårt att hålla en bra trav, men med så ser det ut att gå stabilare och mer välbalanserat.

Anna och jag tittar på varann. Jahopp. Var det här allt? Miraklet uteblev.

Menar jag att equiband är dåligt? Nä, inte alls. Jag tror det kan göra riktigt gott för många hästar. Tror jag att det är det ultimata sättet att nå balans och styrka hos alla hästar? Nej. Tror jag att det finns andra sätt att nå liknande resultat som equiband? Ja, absolut.

Återigen övertygas jag om vikten av kontinuerligt arbete och en bra träningsplan. Tänk om resultaten från regelbundna equiband-användare inte främst kommer av själva bandet, utan av att man plötsligt börjat regelbundet aktivera hästens bukmuskulatur?

Analys: Jag tror på varierat arbete med regelbundenhet och medvetenhet. En träningsplan och ett mål. Om equiband hjälper till att aktivera muskler man annars har svårt att aktivera på sin häst – använd equiband. I grund och botten tror jag det handlar om att ha en plan med vad man tränar, hur och varför. Metoden blir oväsentlig, så länge den hjälper dig vidare mot det din häst behöver – med eller utan equiband.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: