Om en motiverad rehab

Det blev en stökig sensommar för Huliganen. Först lite snubblingar och sådant som fick mig att göra en hältutredning och upptäcka en låggradig hälta, utan synlig orsak. Metacam och tre veckors skritt blev ordinationen. Lagom tills vi skulle åkt på återbesök kom dessvärre en kraftig förstoppningskolik och han hamnade 6 dygn inlagd på klinik. Det var därför en ganska klen kille som 43 kg tunnare klev in på Ultuna för återbesök i hältundersökningen. Nu var hältan borta men min häst ganska matt och muskelfattig. Tillsammans med veterinären beslöt vi en 3 månader lång rehab. Jag korrigerade det till 100 dagar. Jämnt och bra, lätt att hålla ordning på för alla i teamet.

Veterinärens råd var en månad i skritt, sedan en månad med ökade inslag av trav och slutligen en månad med ökade inslag av galopp. Förutom att hålla oss till angiven gångart fick vi inga restriktioner. Han får alltså gå uppför, nedför, över och under saker. Faktum är att han med fördel kan göra just det, variera sitt arbete.

Det kanske låter underligt, men rehaben är det mest givande jag gjort på länge. Jag lämnade kliniken motiverad att bygga något bra utifrån sensommarens kaos. En välbehövlig paus för oss båda. CTRL-ALT-DELETE.

Vi är nu 23 dagar in i rehab. Jag räknar med att vi skrittar i ytterligare 10 dagar. En månad av skritt ger oss oändliga möjligheter att finslipa sådant som man annars inte ger sig tid att slipa på. Så hur kan en vecka med skritt-rehab se ut för att ge omväxling? Ungefär såhär:

Dag 1: Tömkörning över upphöjda bommar på rakt spår – Rakriktning och styrka i lyften
Dag 2: Skritt ute i skogen – Aktivt tempo, lätt konditionsträning
Dag 3: Vila
Dag 4: 100 Halter – Styrketräning
Dag 5: WE-teknik: Sidepass över upphöjd bom och repgrind – Koordination & grenspecifik träning
Dag 6: Tömkörning ute i skogen – Motivationsdag
Dag 7: Lösgörande dressyrarbete – Koordination

Jag följer hans utveckling med lupp. Vart startade vi – vart är vi nu – vart ska vi? Vilket ben lyfte högst över bommen för tre veckor sedan – vilket ben lyfter högst nu? Sätter han muskler? Hur ojämn var muskulaturen från start – vad har vi åtgärdat hittills och vad har vi kvar att korrigera? 

Den långa perioden av kravlöshet har också öppnat våra sinnen för att testa nya saker. Om inga tävlingar eller träningar väntar – vad passar då bättre än att experimentera med sådant man annars inte har “tid” att ändra på? Senaste veckorna rider vi t ex nästan uteslutande på sidepull, något som jag inte tidigare gett oss tid nog att vänja oss vid. Mina idéer flyger friare nu. Om han är såhär lyhörd på sidepull, hur går det då att rida i repgrimma? Och det som är svårt i repgrimma, hur kan jag öva på det? Hur långt är jag från att rida i halsring? 

För att bibehålla motivationen under rehab rekommenderar jag att sätta små mål att sikta på. Så avslutningsvis tänker jag bjuda på våra mål för vår månad i skritt:

  • Sidepass över upphöjd bom, värd en 10a i teknikprotokollet!
  • Snygga halter
  • Korrekt dressyrarbete i sidepull: Förstå hjälperna, bära sig själv och inte hänga i handen
  • Vara avslappnad och närvarande 
  • Kunna stå still utan att bli superfrustrerad
  • Befästa start, stopp och riktning uppsuttet med repgrimma 
  • Ha det extra mysigt tillsammans!

Vi uppdaterar mer eller mindre dagligen från vår rehab på Instagram. Du hittar oss via kontot Huliganen.se.

Ha en fin oktober så hörs vi snart igen!

Matilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: