Känner mig naken utan mina pinnar

Läs mer i det första inlägget här beskriver Emelie livet på Pärlby Gård

Nog syns det att man plockat inspiration från olika inriktningar när man ser mig rida.

Med ett ben i travets värld och ett i frihetsdressyrens, har man skapat sig en egen stil som passar oavsett vilken häst jag rider eller träningsform vi utför.

Grundtanken är alltid den samma. Kroppen som första medel, sen mina pinnar och till sist tyglarna.

Ända sen jag var liten har jag alltid föredragit att rida barbacka, helst i grimma och ett grimskaft. Enkelt och ledigt. Dock inte alltid så säkert!

 

Fortfarande efter 25 år rider jag oftast i en barbackapadd. Givetvis använder jag en sadel också. Speciellt när jag rider ut och planerat rida i högre farter än skritt och långsam trav eller galopp.

Hästar är otroliga på alla sätt och vis. Man kan in princip lära in vilka ”knappar” som helst. Dem gör alltid sitt yttersta för att ha en bra kommunikation med oss och vara till lags. Har vi ingen kommunikation, kan man fråga sig vad man gjort för fel eller vart för otydlig helt enkelt.

Jag har privilegiet att ha många duktiga hästmänniskor och tränare till vår anläggning. Jag plockar gobitar och provar mig fram, man är ständigt under utveckling. 

Men jag känner mig alltid rätt utrustad med mina ”pinnar”(ridsticks) till hands.  Man får mer ett direktsvar och kan lättare förmedla vad jag önskar få dem att utföra. Halter, halvhalter, temporegleringar, riktning, rakrikta samt tillslut be om samlad form. Fördelarna när man inte primärt använder sig av tyglarna är att hästarna får utrymme till att hitta sin egenbalans och bära sig själv. Jag varierar friskt att jobba dem i rundhet, lång och låg och sedan upp i samlad form. Ingenting får bli för statiskt. 
På bilderna nedan ser ni 3 st av våra hästar i olika positioner. 

 


 

När jag sänker handen, lägger min vikt lätt framåt och håller still sticken önskar jag en lång och låg position. Vill jag sedan få en ställning-böjning, lägger jag ytterstick lätt mot halsen, fortfarande med en låg hand. För huvudlyft i rundhet höjer jag sticken lägger min kroppsvikt lätt bakåt (tutschar bogarna för att vara extra tydlig vid behov). 

För ställning böjning med rundhet har jag ytterstick lätt mot halsen medan innerstick bestämmer placering för bog samt graden av rundhet.

På det här viset kan man ”leka” runt och tillsammans med hästen forma ett språk. Jag upplever att hästarna blir mer fokuserade och lugna när man rider dem på lång tygel. Dem måste börja tänka mer och ta mer eget ansvar. Som i allt annat tar det tid att lära in och man måste ha tålamod, tydlighet och ett direktsvar när dem gjort rätt eller i början bara visa att dem gör ett ärligt försök.

Detta lär du med stor fördel in först från marken. Kan börja redan som unghäst. Allt du lär in från marken har du med dig i det uppsuttna ridningen. Jag rekommenderar alla att våga prova, det är otroligt roligt, ta hjälp av någon kunnig i början som kan hjälpa att lära in grunderna först. 

Pärlbygårds Hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: