En annan typ av träning

Jag tror stenhårt på att man kan bygga och stärka hästen från marken. Bra träning måste inte nödvändigtvis innebär ridning. Det är därför i alla fall hälften av mina och Iris pass sker med mig kvar på marken. Mestadels är det tömkörning det handlar om men jag testar gärna annat också om det verkar kul och vettigt.

Något som jag länge varit nyfiken på är träning på vattenband. Tanken väcktes under tiden jag hade Julius och han varit skadad en längre tid. Jag insåg att även om själva skadan läkte så hade han snedbelastat såpass länge att det skulle krävas en hel del rehab för att bygga upp honom igen. I slutändan blev det ju inte så, skadan läkte aldrig, men tanken på att använda vattenband i träningen även på en frisk häst har funnits kvar.

Fördelen med att jag bor där jag bor är att det mesta inom hästväg finns i närheten, eller i alla fall inom ett rimligt köravstånd om man har intresse och tillgång till transport. När jag såg att det ca 25 min från mig öppnat ett ”horse fitness center” med exempelvis vattenband, där de dessutom erbjöd ett startpaket för hästar som aldrig använt ett förut så nappade jag direkt.

Jag och Iris har hittills varit där två gånger, vi har en gång kvar. Hur snabbt hästarna vänjer sig vid utrustningen och bandet är helt individuellt och de tre gånger som ingick i startpaketet räcker ibland inte för att hästarna ska var såpass bekväma att de börjar pumpa in vatten.

Med det sagt är både jag och personalen väldigt imponerade av hur snabbt Iris fann sig i hela situationen. Hon tyckte det var lite konstigt när bandet drog igång första gången. Lite märkligt är det att marken rör sig och att man går och går utan att ta sig någonstans. Redan under första besöket kunde vi prova med lite vatten och andra besöket gick hon i 20 cm vatten i några minuter. Hon är fantastisk min lilla häst ❤

Film från första besöket

Det som är intressant när de går på bandet är att man kan gå runt dem och verkligen se hur de rör sig på ett helt annat sätt än man kan göra annars. Man såg att Iris använde hela sin kropp och att det trots allt var lite jobbigt när vattnet fylldes på.

Film från andra besöket

Personalens kommentar var att hon går väldigt rakt, både utan och med vatten. Hon är lite vinglig ibland men hon spårar alltid. De hade nog inte kunnat säga något annat som hade gjort mig gladare! Tänker jag på hur det såg ut för ett år sedan då hon konstant gick lite böjd till höger med baken lite innanför, så har det hänt otroligt mycket. I och med att jag ser henne varje dag så tänker jag inte på det, men när någon utomstående kommenterar det sprids en lycklig känsla i kroppen. Det har tagit ett helt år, men nu är hon ta mig fasen äntligen rak! I skritt i alla fall.

Min plan framåt är att lägga in vattenbandet i Iris träning regelbundet, en gång i månaden kanske. Jag ser det som styrketräning med fokus på rakriktning. När hon går rakt och skjuter på lika mycket med båda bakbenen ger vattnet en fantastiskt bra träning med möjlighet till att öka motståndet genom att fylla på med mer vatten. Det kommer bli ett bra komplement till övrig träning.

Nu är det snart dags att boka in besök nummer tre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: