Hur går det för La Ninja & Jenny ?

För ett tag sedan skrev Jenny om sin häst La Ninja. Jag har inte träffat dom på riktigt, men vi har haft kontakt via Mail och jag har följt dom via sociala medier.

Med många bakslag (läs mer i detta inlägg, här har du berättelsen från början)

Jenny & La Ninja

Så kommer hör en positiv nyhet 💕 2019-09-08

”Ninja är idag 95 dagar dräktig. Hon ultraljudsundersöktes senast förra fredagen inför 90-dygnskollen och det var verkligen en lättnad att hon fortfarande var dräktig.
En vecka innan UL hittade jag henne nämligen sårig och halt i hagen. Högst sannolikt har hon gått omkull på något vis. Hon hade två större sår och en hel del mindre skrapsår på mer eller mindre hela kroppen. Känslan efter ännu en vecka av enorma penicillinsprutor som Ninja hatar, sjukhage och oro över särskilt det ena såret som var ganska djupt, var ganska uppgiven.
Drygt två år av ständiga skador och som vanligt hade jag precis kommit igång med Ninjas träning lite mer regelbundet när något händer. En ny skada.
Hur många har hon nu samlat på sig under de 2,5 år som jag haft henne?
Jag har ärligt talat tappat räkningen. Eller så har jag förträngt det. Idag longerade jag Ninja i trav för första gången efter senaste sårskadorna och hon var lika fräsch som innan! Tack och lov.
Nu är planen att vi ska ta vid där vi slutade för drygt två veckor sen. Varannan dag tycker jag är alldeles lagom att motionera Ninja på. Målet är att hon ska ha en grundkondition och styrka som kan gynna henne i maj när det är dags att föla. Upplägget består alltså av 3-4 skrittpass/vecka. Anledningen till att hon bara skrittas är på grund av hennes skadehistorik där det mest allvarliga är en skada på hovens sidoligament vänster fram för två år sedan och en senskada på samma ben för ett år sedan. Det finns enormt mycket uppbyggande träning man kan göra i skritt och det passar Ninja utmärkt! Hon stressar mindre upp sig och hennes kropp får större möjlighet att sakta bygga upp sig igen utan för hög belastning.
Här kommer ett förslag på hur en vecka kan se ut:
Pass 1. En längre promenad på upp emot en timme för hand över så mycket stock och sten som möjligt. Det finns tyvärr inte överdrivet med bra skogsstigar runt stallet men de som finns används väl.
Pass 2. Tömkörning på ridbanan. Här finns oändligt med uppbyggande möjligheter! Fokus ska antingen vara på styrka eller koordination och jag använder mig ofta av bommar som hjälp. Skritta över upphöjda bommar är fantastiskt för styrkan och smidigheten, halter över eller framför bommar likaså och att lägga bommar i snirkliga mönster att gå över eller emellan är perfekt för koordinationen.
Pass 3. Skritta uppsuttet en kortare runda. När Ninja är skadad är det här passet det som först prioriteras bort på grund av den extra belastningen. Nu i sommar var det därför nästan ett år sedan som jag satt på Ninja sist. Det var helt fantastiskt att få sitta där igen och jag är inte riktigt beredd att släppa det igen om jag inte absolut måste. Den uppsuttna ridningen är dock väldigt kravlös än så länge. Mest fokus på bromsen och att Ninja ska vara avspänd. Fram över kanske jag lägger till något uppsuttet skrittpass på ridbanan med fokus på rakriktning. Det brukar göra under för lösgjordheten!”
Lycka Till Jenny och fina La Ninja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: