Att följa sin plan oavsett

Uppbyggande träning är inte bara träning utan det kräver en hög medvetenhet hos ägare på många sätt. För att du skall lyckas bygga en hållbar häst måste alla pusselbitar passa och ingen bit får vara fel. Dessa pusselbitar är allt från rätt sadel, rätt foder, rätt täcke, rätt skor, rätt veterinär som skall vara RÄTT för just din häst. Alla pusselbitar i din hästs uppbyggande träning måste passa och när du har lagt din unika plan måste du våga följa den oavsett.

Att följa sin plan för att nå sitt mål, en hållbar häst, låter väldigt enkelt men de flesta av er som läser detta ,vet att det inte är det. Det finns mycket som kan störa ens plan allt från skador, vaccination, ny utrustning, regn och rusk, krav från omgivningen och mycket annat.  Oavsett vad det är som göra att din plan hamnar i ”obalans” anser jag att det är av stor vikt att följa den oavsett. 

Det tog ca 2 år att rida in JV Witorio och anledningen till att det tog så lång tid är för att jag följde min plan. Jag hade gjort en plan utifrån JV Witorios förutsättningar och det var planen som var viktig, inte hur lång tid det tog. I min plan fanns inget tidsperspektiv utan enbart ett mål och sedan fick det ta den tid det tog. Det fanns många ”häst kunniga” som tycket att jag borde göra annat men jag valde att fortsätta på min plan för JV Witorios skull. Planen jag hade gjort var inte till för mig, den var till för JV Witorio, för hans hållbarhet inte min.

I skrivandets stund har jag också en plan gällande JV Witorios framtid som ridhäst. Dessvärre är det saker i livet som gör att planen går väldigt sakta. Om det hade gått som jag hade tänkt hade vi varit i mål nu gällande t.ex. säker uppsittning. Dock kräver min plan att vissa rutiner efterlevs för att säkerställa att det ej blir något fel. Rutinen jag har byggt min plan på går ej att ändra eftersom den är skapt utifrån JV Witorios förutsättningar och då är det bara att låta det ta tid. Visst, jag får vänta en tid med att komma till målet med vad gör det? Men är verkligen målet det viktiga eller är resan viktigare? För mig är resan mot målet lika viktigt och för JV Witorio är det oftast livsavgörande. Blir JV Witorios resa fel så kanske jag en dag inte har någon mer chans för vi gör ju redan det omöjliga. 

img_3223
Sakta men säker kommer vi, jag och JV Witorio, framåt. 

Hur ser din hästs resa ut? Är målet det viktigaste? Når du målet för din skull? Är målet satt för din häst uppbyggande träning? Är målet anpassat till din just din häst? Många frågor kan man ställa sig när det gäller detta med att följa sin plan och varför man gör som man gör. Det viktigast för mig är att man följer sin plan utifrån hästens förutsättningar. Skall man ändra sin plan så skall den ändras för hästens skull och inte din. Kom dock ihåg att få en hållbar häst tar tid och ha inte för bråttom även när det går bra med att ändra planen. Hållbarhet kommer av långsiktig planering och att våga följa den oavsett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: