Höstkväll i fyrkanten

Iris har haft en sämre period när det kommer till den mentala biten. Hon har helt enkelt varit väldigt spänd både i ridningen och på töm. Hon har sådana perioder ibland och jag har 2 sätt att handskas med det beroende på vad jag tror det beror på.

Ibland kan hon vara spänd om vi har tagit det lugnt en period, om vi till exempel har skrittat mycket eller hon fått vila mer än vanligt. Överskottsenergi helt enkelt. Det bästa i det läget är att ta en ordentlig galopp så att hon får sträcka ut ordentligt. Det kan ofta hjälpa med spändheten och är den enkla lösningen.

Är det inte överskottsenergi är det inte lika enkelt att veta orsaken. I de lägena är det bästa att backa bandet lite ett tag och sänka kraven. Ska vi vara på ridbanan så gör jag endast övningar som vi gjort förut och hon känner sig trygg i. Det jag istället gör är att öka intensiteten i dessa övningar, vilket oftast fungerar bra. Rider jag ut så blir det relativt kravlöst, mest de vägar där vi skrittar mycket i skogen så hon får fokusera mer på vart hon sätter fötterna än på vad som sker runtomkring.

Eftersom Iris har haft en spänd period sista tiden, vilket jag är säker på inte beror på överskottsenergi, så har vi gjort övningar som hon är bekant med. En av dessa övningar är fyrkanten som brukar lämna Iris lugn och mer mentalt än fysiskt trött. Jag tänkte i detta inlägg gå igenom hur vi jobbade med denna övning förra gången.

Övning 1

Första delen av passet använde vi fyrkanten som en koordinationsövning i skritt. Denna övning kan vara svår att förklara i ord, men jag ska göra ett försök ändå. Vi började enligt övning 1 i skritt. Detta gjorde jag i båda varven för att kolla av vilket varv som var lätt respektive svårt. Iris är fortfarande lite kort i sin högersida så jag behöver sträcka mer i höger än i vänster, vilket i denna övning betyder att jag kommer göra fler vänstervolter. Jag gick vidare med övningen genom att lägga till volter i hörnen. I och med att Iris behöver göra fler vänstervolter än högervolter så kommer hon oavsett varv gör 2 volter åt vänster och en volt åt höger. det bli med andra ord 3 volter per varv.

Andra delen av passet använde jag fyrkanten mer som en styrkeövning i trav och galopp. Jag lät Iris trava rakt igenom fyrkanten 5 gånger i vardera varv för att kolla av hur sidorna kändes. Jag gjorde samma sak i galopp.

Slutsatsen jag drog var att hon hade svårast att hitta rätt i traven i vänster varv och galoppen i höger varv. Därav lade jag inte upp arbetet i de olika varven på samma sätt. I vänster varv där hon var helt ok i galoppen men tyckte det var svårare i traven fick hon göra 5 gånger trav, 5 gånger galopp och avsluta med 5 gånger till i trav. I höger varv där hon däremot hade det svårare i galoppen så fick hon istället göra 5 gånger galopp, 5 gånger trav och avsluta med 5 gånger till i galopp.

Iris var i slutet lugn och nöjd trots en högre intensitet än vad vi tidigare kört i denna övning. Allt som allt ett bra träningspass!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: