Sadel problem

Nu när Zigge har kommit igång märkte vi att han hade mycket spänningar i kroppen. Så vi tog ut vår kiropraktor som vi alltid anlitar (Jessika Svedjerot). Det visade sig att Zigge hade mycket spänningar i vänster sida på ryggen och att sadeln var problemet. Eftersom vi redan misstänkte att sadeln inte låg helt ok hade redan mamma bokat ett besök hos sadelutprovare.

Mycket riktigt passade inte min hoppsadel och det var den som var orsaken till att Zigge hade ont i ryggen. Och vi fick även stoppa om hans dressyrsadel.

Något som jag tycker är jätteviktigt är att man har rätt utprovat sadel till sin häst och att man här tar hjälp av någon som kan. Då det är mycket man bör tänka på när det gäller att få en sadel att ligga rätt på hästen.

En dålig sadel kan göra så att hästen natuligtvis får ont, blir sned, inte vill ta ut steget eller inte vilja hoppa högre.

Dessutom påverkar sadeln ryttarens position, vilket naturligtvis hästen också känner av.

Jag ser ofta att någon köper sadel efter märke, utan att egentligen bry sig om om den passar hästen eller ej. Vilket är helt förkastligt! Jag bryr mig inte om vilket märke sadeln har, bara den är bra till Zigge och att jag sitter så bra som möjligt i den.

Vi kontrollerar våra sadlar ca 2 ggr per år. Men det bror natuligtvis mycket på hästen om den har ändrat på sig i kroppen – byggt eller tappat muskler.

Unghästar behöver kontrollera sina sadlar oftare då de både växer och får nya muskler. Jag tycker att sadel är den viktigaste utrustningen när det gäller hästar.

Nu är i alla fall Zigge glad och ryggömheten har redan försvunnit.// Clara☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: