Det är du som är hästens tränare

I år har jag arbetat 15 år, som tränare i uppbyggande arbete. En sak som många missar med träningar av sin egna häst är att det är DU som är hästens tränare och teamleader. Det är ditt ansvar att hästen mår bra och tränar/ tävlar lagom med återhämtning och lagom med vila.

Mitt mål är att jag vill i mitt arbete med mina elever, känna mig som en coach, inspiratör och tränare med en träningsfilosofi som är uppbyggande träning. En reflektion är att jag vill att alla mina elever tränar sina hästar och när de kommer till mig, visar ryttaren vad de har tränat på sen förra gången.

Läs alla mina inlägg om uppbyggande träning

Det är lätt att tänka tvärtom att min tränare, tränar mig regelbundet och sen rider jag lite mellan träningarna. Jag tycker att tränaren ska inspirerar på den tid man har tillsammans, ge tränings råd och checkar av hur din och hästens status är, så kan du som ryttare åka hem och tränar till nästa träning. Det är detta jag menar med att du är hästens tränare.

Tränare = Inspiratör, komplettera och se till att du är på rätt väg mot dina mål

DU = Tränar till nästa träning / tävling se till att ha en plan mot ditt mål

Vad är det som styr vad som ska tränas, hur de ska tränas och ännu viktigare vem som ska träna vad. Gör det till en frågeställning till dig själv och ditt team.

– Vad behöver min häst träna på ?

– Vila / Återhämtning när och hur ?

– Hur ska hästen tränas ?

– Kan min / mina tränare hjälpa mig att inspirera och analysera vad jag och min häst behöver i våran vardags träning ?

När du tar över träningsplaneringen så måste du söka kunskap i hur man tränar en häst, vad för övning bygger vad ? Något som slarvas mycket med, och som är direkt nedbrytande, om man tränar ojämnt och för mycket / för lite. Ett stort problem på alla nivåer är att man tränar lika mycket ( ibland mer ) när man tävlar sin häst. Ett tips för hållbar häst är mindre träning för tränare under tävlingsperioden och glöm inte återhämtning mellan träning / tävling. Dagen efter träning / tävling ut och skritta bort träningsverk och slaggprodukter så mår hästen bättre i sin kropp.

Så gör nu en plan hur du ska träna din häst, analysera också träningsteamet har jag rätt tränare, vad behöver jag och min häst ?

Fråga dig själv några enkla frågor angående din tränare

– Har min tränare rätt kunskap ?

– Utvecklas min häst i dessa träningar ?

– Om du har fler tränare kompletterar de varandra ?

– Är min tränare intresserad av mina specifika mål ?

Välj din tränare med omsorg i ditt team som du bestämmer över, det är du som får reparera om träningarna inte är bra och uppbyggande.

Lycka Till med din nya uppgift som hästen tränare, kom-ihåg att söka kunskap och se de stora målen som meningen med att ha häst och glöm inte att känna glädje med din häst.

Min Hemsida

Mitt Instagram

Min Facebook

Mina Uppbyggande Ridövningar Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: