Hur man Analysera i Uppbyggande Träning

 En av de viktiga grundpelarna i uppbyggande träning är att göra analyser. Det är ditt ansvar och jätte viktigt att du analysera dig och din häst. Dina mål styr vad och hur du ska träna och det är bra att reflektera att ni är på rätt väg.

När ditt mål är bestämt, så skriver du upp det stora målet i den stora målringen. Skriver sedan ner punkter som ska tränas på för dig och din häst.

Vad behöver min häst träna på ?

Analysera vad som saknas för att din häst ska nå det stora målet. Har hästen rätt sorts styrka ? Bra balans och en lagom kondition ? Skriv ner sex punkter och börja sedan att träna din häst, när en av punkterna är klar så gör du en ny analys och lägger till något nytt som ska tränas på. Fråga gärna ditt team vad hästen saknar.

Vad behöver jag för att nå våra mål ?

Är du som ryttare stark i din kropp, har en bra balans för att följa din häst och en bra kondition så att du inte blir ett hinder för din hästs utveckling. Har du rätt kunskap för det som krävs för att nå erat mål ? Analysera och gör en checklista vad du saknar och behöver träna på.

Ditt team

Nästa viktiga analys är om du har ett bra team, analysera och fundera är det något som saknas, någon som behöver läggas till eller tas bort. Det är ditt team som är viktig och att du har valt ut ditt dream team efter era behov. Veterinär, hovslagare, tränare, släkt och vänner är några som självklart ingår, men det kan även behövas andra, någon som hjälper dig med utrustning och hästens och din kropp. Träna, äta och sova/ vila rätt, en återhämtning är viktig för dig och hästen, har du någon som inspirerar er här ?

Mitt Dream Team

Så vilka du vill ha med här och gör gärna analyser tillsammans i ditt team.

Hur går träningen ?

Utvecklas du och din häst när ni tränar? Att tänka uppbyggande Träning är viktig. Jobbar du för mycket eller med fel övningar kan träningen bli nedbrytande och skaderisken ökar. Analysera hur det går i hästens och din träning, glöm inte återhämtning. Om utvecklingen inte går framåt i träning utan står still, eller ännu värre hästen går sämre är det dags att tänka om.

Om du tävlar hur går det ?

Att tävla är en konst och genom en bra och tävlingsplanering är det lättare att lyckas. Kom-ihåg att även här analysera hur det går, behöver du sänka eller höja i klasserna ? Träna inte för mycket under tävlings säsongen, utan spar kraft och energi till tävlingen för att nå bra tävlings resultat.

Hur arbetar din häst ?

Är hästen liksidig, eller finns det lättare och svårare sidor . Har den en bättre eller sämre galopp. Det uppbyggande träning går ut på att få hästen liksidig, för en hållbar häst. Detta gäller även dig för att undvika förslitnings skador på dig och hästen.

Analysera

  • Häst & Ryttare
  • Ditt team
  • Tränare
  • Hur hästen jobbar
  • Träning
  • Tävling

Susanne Widner Häst & Rid Här kan du läsa mer om mitt tänk i tidigare inlägg.

Min Hemsida

Hur du köper Uppbyggande Böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: