Om en spännande upptäckt

 

Susanne Widner uppmärksammar mig på något spännande. Dagens träning är just slut och jag står bredvid Huliganen och diskuterar passet med henne, när hon säger “Titta hur han står med benen”.

Jag har stått bredvid Sussi på många av hennes träningar. Har försökt lära mig vad hon ser, hur hon tänker och hur hennes filosofi kan tillämpas på olika typer av hästar. En dag vill jag kunna det hon kan, göra lika självklara analyser och hitta lösningar. Jag har en lång väg att gå, men när jag kan står jag bredvid henne. Små babysteg mot mitt mål.

Jag har lärt mig att många av de hästar som Sussi tränar, står med “en hov i varje hörn” när passet är avslutat. De har arbetats liksidiga och lägger lika mycket vikt på varje ben. Idag gör Huliganen motsatsen.

Det var ett par månader sedan vi red för Sussi senast, och han har blivit mindre liksidig än förut. Liksidigheten är en färskvara och vi har mest ridit ut utan att ha rakriktningen i åtanke. Det märks. Vi får ägna passet åt att länga ut hans korta, starka sida. På slutet är han mycket jämnare, men ändå uppmärksammar Sussi mig på hans benställning.

När jag hoppat av står han nämligen med höger benpar närmre varandra än vänster. Jag börjar tänka på det varje dag när jag ställer honom i stallgången. Går tillbaka i mobilen och kollar på äldre bilder. Nästan alltid står han just så, med höger benpar lite närmare varandra än vänster. Inte helt överraskande är den högra sidan hans korta sida och den vänstra hans långa.

Att hans högra sida är lite kortare märks t ex om vi rakriktar på medellinjen. Han tar lite mer stöd i tygeln på höger sida. Rider vi en åttvolt kommer han falla in i höger varv och falla ut i vänster. Vi löser det genom att stretcha loss den korta sidan i skritt när han är ordentligt varm. Och som alltid genom att rida fler intervaller i det varv som är svårt.

Jag vill tillägga att de skillnader jag pratar om hos Huliganen är marginella, men jag är och förblir petig. Det är bra att vara petig när man sysslar med hästar. Jag tror det minskar skaderisken.

Närmaste framtiden rider vi ut med hästen rakriktad eller lite ställd åt vänster. Våra träningspass har fokus på rakriktning, att länga den korta sidan och korta upp den långa. Och snart hoppas jag kunna lägga upp bilder på min häst jämnt uppställd i stallgången.

Hur står din häst?

Du hittar oss till vardags på Huliganen.se eller på Instagram (Huliganen.se).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: