Vara förberedd inför tävling!

När jag åkte på tävlingar tidigare, kände jag ofta att jag inte hade koll eller ordning på så mycket. Under åren har vi jobbat fram ett system som fungerar bra för mig!

Tidigt på året gör jag en grovplanering över vilka tävlingar jag vill åka på. Är det några kval som ska göras? Vilka tävlingar är viktiga för de mål jag satt? Ska jag tävla på gräs? Har jag förberett mig för de klasser jag ska rida och är vi klara för uppgiften? Det är också viktigt att få balans i planeringen så man inte åker på för många tävlingar!

Att vara väl förberedd är viktigt för att ha bästa förutsättningar på tävling. Olika hästar kräver olika förberedelser. Inför utesäsongen brukar jag lägga upp galoppen lite på träningen och checka av konditionen. Banorna är i regel lite längre. Det är också bra att inte rida för nära sargen utan ha koll på yttersidan. Ska jag tävla på gräs är det också viktigt att lägga in några träningar på gräs innan, för känslan är lite annorlunda och det är skönt att prova ut hur man vill brodda.

2.png

Tänk noga igenom och packa allt du behöver ha med dig. Det kan vara bra att göra listor. Jag tycker det är skönt att vara ute i god tid, då har jag bättre koll på läget. När jag väl är på tävlingsplatsen är det försent att göra några stora ändringar. Om jag gör det som jag planerat känner jag mig trygg och då brukar allt flyta på.

När jag går banan, går jag den flera gånger om det behövs. Jag låtsas alltid att jag rider banan några gånger innan jag hoppar upp på hästen för att ha ridit banan flera gånger. Jag har alltid en positiv känsla när jag tänker hur jag ska rida för att lura hjärnan att man har ridit banan flera gånger, då är jag mer förberedd på utmaningarna som kommer.

Alla tävlingsplatser ser olika ut och har olika möjligheter till framridning. Jag har mitt system som jag håller mig till på alla tävlingar men man måste också kunna vara flexibel eftersom det kan vara hysteriskt rörigt ibland. Den värsta framhoppning jag varit med om var när jag var i Danmark på en Christmas show. Framridning och framhoppning skedde i ett 20 x 60 ridhus. Där red ca 25 ekipage! 6 personer stod och höll hästar och kläder. Ytterligare 8 ekipage kom ingalopperandes från prisutdelning i fullt flås och på kortsidan trängdes även en våffleria med stolar och bord. Att trycka in sig mellan alla ekipage och hoppa fram på oxern i 135 klassen kändes lite knepigt men på något sätt gick det ändå bra trots allt! Hittills har jag inte stött på en värre framhoppning

3.png

Planera och gör ett system för dina tävlingar (om du inte redan har det) så flyter allt på och det känns lättare även om man blir lite nervös. Det viktigaste att ändå att du är där för att ha roligt!

Lycka till!

//Nikolina

Horsepartner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: