Att träna Megalo- att hitta övningar

Efter en lång och känslosam resa där fokus har legat på att hitta Megalos förutsättningar är vi äntligen på väg, på en nya resa. En resa där fokus ligger på att bygga en träningsplan med rätt övningar som gör att han kan bli en hållbar häst.  Vad behöver då Megalo bygga? Vilka övningar skall vi välja utifrån hans förutsättningar? Hur skall vi börja Megalos resa mot att bli en hållbar häst?

Att bygga Megalo till en hållbar häst kräver ,som jag skrev i mitt förra blogginlägg , ”ständig flexibilitet, en öppenhet för att ändra och våga tänka nytt. Att hela tiden ifrågasätta det man tror på och våga prova saker som man egentligen inte riktigt tror på”. Att hitta hans förutsättningar  var inte lätt och ni som kommer ihåg vet att de heller inte är så goda. Megalo har en stor muskelbristning i bogen samt något som kallas ”high heal syndrom”. Båda dessa ”problem” skapar Megalos rörelsestörning och dessvärre är båda  permanenta.   

I mina två föregående blogginlägg har jag presenterat mitt sätt att tänka när det gäller uppbyggande träning. För er som läser ett av mina blogginlägg för första gången kommer här en kort resume.  För att träna en häst måste du veta vilka övningar (aktiviteter) du skall göra. Övningarna (aktiviteterna) måste upprepas under längre tid om det skall gynna hästen .En träningsplan kan definieras på följande sätt: 

En träningsplan är en plan av övningar som uppreps över tid vars syfte är att bygga hästen utifrån deras förutsättningar för att bli hållbar. 

Utifrån denna syn på träning visualiserade jag sedan min tankemodell med hjälp av ett timglas. (SE bild i mina föregående blogginlägg.) 

Steg ett är att se vad hästen har för problem/ förutsättningar.

Steg två hitta alla tänkbara orsaker till problemet.

Steg tre se vilken grundorsaken är.

Steg fyra se alla tänkbara lösningar. 

Steg fem vart blir det bäst att börja.

Jag har nu två steg kvar innan jag har en komplett träningsplan. Steg fyra, att hitta alla tänkbara lösningar (aktiviteter/övningar) och steg fem, vart blir det bäst att börja. 

Att hitta rätt övning kan kännas som en ”enkel match” när man vet hästens förutsättningar men inte till Megalo. Att välja övningar till Megalo kräver eftertänksamhet eftersom stor hänsyn måste tas till hans mentala spänningar och negativa muskelminnen. Eftersom Megalo har gått väldigt länge med sina problem handlar inte alla träning enbart om att bygga ”muskler” utan även om att få honom att våga använda sina muskler igen. Musklerna i hans vänster bog har under lång tid användas begränsat pga av att kroppen per automatik har skyddat det skadade området (muskelbristningen). Megalo har inte haft smärta konstant av sin muskelbristningen däremot har kroppen valt att ej använda den eftersom ”det skulle kunna” göra ont. Detta har resulterat i att han blivit väldigt sned musklad i sin bog, i princip i hela vänster framdel.

df951191-3957-4d84-bae5-b60f363abeab
Fortfarande inte liksidigt men det går framåt. 

Utöver att få honom att använda sina muskler rätt igen måste han även våga slappna av och våga hitta mental avspänning. Utan avspänning låser Megalo sin bogmuskel vilket förhindrar rörelse, vilket i sin tur förhindrar att muskelfibrerna aktiveras igen, och en ond cirkel uppstår. För att ens få musklerna i Megalos bog att börja arbeta blir PRIO att hitta mental avspänning som i sin tur gör det möjligt att börja träna honom att använda sitt vänster framben korrekt. Det vill säga, vi måste träna fram ett positivt muskelminne med en positiv mental avspänning.

För att komma till avspänning med Megalo krävs att övningarna är tydliga, enkla, upprepande och avslutas när de utförs på rätt sätt. Vilka övningar kan vi då använda oss av för att komma till avspänning?  På töm har vi valt att fokusera på halter, övergångar och gångarter. Halter och övergångar tränar vi rakt fram ute i naturen samt på ridbanan. Ute ligger fokus på många övergångar och som utförs i sakta skritt eller trav. På ridbanan ligger fokus på att låta honom hitta mjuka övergångar, dvs. övergångar som han rullar in i. På töm har vi även pass där fokus helt ligger på gångarterna. Då är målet med passet att han helt enkelt skall hitta en mjuk och fin trav där han vågar länga och korta vänstersidan. Oavsett övning på töm är målet också att han hitta en lång och låg form som låter hans vänster fram både sträcka och lyfta. Tömkör vi på banan väver vi även in lite bommar för att Megalo på ett enkelt sätt ska lyfta vänster fram mer. Det kan kännas som om mängden övningar på töm är få och det är tanken. Tanken är att Megalo skall bli trygg i övningarna så att han vet vad han skall göra. Vet han vad han skall göra, har han lättare att komma till avspänning och på så sätt har vi större möjlighet att komma åt de muskler han behöver träna upp.

I ridning ligger fokus också på avspänning och få honom att våga använda vänster fram. När vi rider ut lägger vi stor vikt vid att hitta en ärlig framåtbjudning,  stöd på bettet och träningsglädje. När vi rider på banan är det samma PRIO men med ännu större fokus på träningsglädje. Ridmässigt jobbar vi enbart på grunderna och försöker att hitta harmoni i alla gångarter. Utöver detta tänker vi även på följande så snart vi tränar uppsutten.  Vi lägger alltid några mindre volter  åt höger där Megalo är kraftig förbjöd för att få honom att tänja på sin korta vänster sida. Även här är det av stor vikt att det ej blir en dragkamp utan mängden böjning påverkas av den avspänning vi kan uppnå. Rider honom i öppna undan höger skänkel för att frigöra vänster bog samt att han är relativt rakriktad i nacken så att han inte genom att vika nacken kopplar bort musklerna vi vill komma åt. Rider vi på bana i höger varv rids han oftast en aning utställd med strävan att få honom i korrekt ställning men att nacken är med så han inte enbart viker in huvudet och kopplar bort de muskler som vi vill att han skall börja använda korrekt igen. I vänster varv rids Megalo ganska rakriktad och för stunden undviker vi vänsterställning för att inte låsa vänsterbog. Dessa övningar är inte bara till för att aktivera vänster bogmuskelatur utan även till för att motverka effekterna av hans hans high heal syndrom.  

Som ni märker är våra övningar vi gör idag inte särskilt svåra eller komplicerade. Det utförs däremot med en stor eftertänksamhet och med ett tydligt syfte. Upprepandet gör att Megalo blir trygg och avspänd. Avspändheten gör det möjligt att skapa positiva muskelminnen och får musklerna att arbeta korrekt. Genom att alltid belöna med att övningen upphör när det går bra skapar vi träningsglädje och på så sätt blir den mentala avspänningen mer positiv och vid nästa träningstillfälle börjar vi på ett positivt minne, både psykisk och fysiskt.

4e7fccee-4179-4ea5-b45b-490201761667

Vi hr nu tagit oss igenom steg ett till och med fyra. Det som återstår är steg fem, vart blir det bäst att börja? För Megalo är det bäst att börja med avspänning och träningsglädje. Lyckas vi få till det kommer musklerna att tillgodogöra sig träningen och på så sätt kommer vi att utvecklas mot vårt mål, att Megalo bli en hållbar häst utifrån sina förutsättningar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: