Stretching ökar immunförsvaret

När hästen har ansträngt sina muskler är det bra att stretcha. Då ökar transport av slaggprodukter och näringsämnen genom bindväven och bindvävscellerna ökar i antal. Stretching ger även välbefinnande för hästen och i välbefinnandet utsöndras oxytocin, som förbättrar immunförsvaret.

Tänk på att hästen ska vara uppvärmd i kroppen innan stretching. Stretchar man en kall häst kan det göra mer skada än nytta då det finns stor risk att skada muskelfibrerna. Det är också viktigt att inte stretcha precis efter ett hårt träningspass. Om hästen skadat ett kärl eller liknande under passet kan det förvärra blödningen, därför är det bra att låta den vila 15 minuter innan.

Jag brukar stretcha några gånger i veckan. Då brukar jag göra morotsstretch och stretcha olika muskelgrupper.

Morotsstretch är bra om man kan gör det varje dag då det är bra core-träning för hästen. Det stärker de minsta muskelgrupperna och balansen på hästen. När jag stretchar olika muskelgrupper fokuseras stretchen mer på specifika muskler. Som på bilderna nedan.

2

Jag håller minst ca 30 sek per ben.

När hästen är mjuk och följsam i rörelsen framåt kan man göra en stretch till sidan. Men var uppmärksam och lyssna på hästen så att du inte tar i för mycket.

På bilden till höger ställer jag ner benet så att hästen kan känna av själv när det räcker.

Här är bilder på vart det stretchar och åt vilket håll. Det är viktigt att hålla benen raka!

Även bakbenen kan man stretcha inåt och även här har jag ställt ner benet så att hästen själv känner och kan lyfta bort benet när som helst.

Med morotsstretch jobbar man med hela hästens kropp och att flytta kroppens tyngdpunkt. Man jobbar med att hitta hästens egna balans och smidighet.

Börja med att stå parallellt med bogen så att hästen bara kan sträcka halsen. Redan här börjar hon att spänna magen. Flytta dig sedan bakom bogen så att hästen kan börja vrida hela kroppen, tänk på att alltid ha hästens huvud lågt så att ryggen kommer upp.

11.png

Här tänjer vi på gränserna och ser hur långt bak vi kan få tyngdpunkten att flytta sig.

12.png

Här streckar hon ut hela överlinjen samtidigt som hon flyttar bak tyngdpunkten, och håller stadig balans på bakbenen.

13.png

Det viktigaste är att man är lyhörd för hästen när man stretchar. Det är också ett fantastiskt bra sätt att hålla koll på om den har ont någonstans och man får även en mysig stund med sin häst!

/Nikolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: