Mitt sätt att tänka träning

Att motivera sig med tro, hopp och kärlek kan låta som en klyscha. Att tro man kan ha otur två gånger kan tolkas som om att söka efter en ursäkt. Att ”ingenting är omöjligt”, kan kännas som ett traditionellt ordspråk för att få lite uppmärksamhet. Oavsett hur man ser på det, är det mina ord att förklara hur jag arbetat med JV Witorio och Megalo. Utöver alla dessa känslofyllda ord och begrepp finns en gedigen planering med ett ständigt utvärderande och plan framåt, utifrån de förutsättningar vi har.

254aecbf-4a7c-4a87-8b13-9da3c0b24295
Tillsammans har vi lyckats!

Att ha en plan för sin träning är för mig en förutsättning för att kunna bygga en hållbar häst. Det krävs en tydlig plan och målsättning för att träna hållbart men även en plan för hur det skall följas upp och utvärderas. Efter utvärderingen behöver man sedan se över sin plan och korrigera den utifrån den nya medvetenheten utvärderingen skapade. Träning skall göra att en individ utvecklas utifrån sina förutsättningar på bästa möjliga visa, vilket innebär att träningen måste vara flexibel och anpassningsbar. Megalo och JV Witorios förutsättningar är inte de bästa men med tid, tålamod och en tydlig plan som ständigt varit levande, via kontinuerliga utvärderingar, har vi lyckats hittills.

 

Hur kan man då tänka uppbyggande och hållbart i en träningsplan? Kan man få lite hjälp på vägen? Hur vet jag vad jag skall fokusera på? Vart skall jag börja? Alla dessa frågor och fler därtill har jag ställt mig och försökt svarat på efter bästa förmåga för att träna mina hästar. Ett sätt att tydliggöra hur jag har tänkt med mina hästar tänkta jag nedan förklara och tankemodellen har jag i grunden ”lånat” från en processutbildning jag tidigare deltagit i. En process kan ses som (Bergman och Klefsjö 2003)  ett nätverk av aktiviteter som upprepas i tid vars syfte är att skapa värde för externa och interna kunder. Vad har då detta med hållbar träning att göra? Det har mycket med hållbar träning att göra. För att träna en häst måste du veta vilka övningar (aktiviteter) du skall göra. Övningarna (aktiviteterna) måste upprepas under längre tid om det skall gynna hästen (kunden). Detta kan verka förvirrande men all träning människan gör med sin häst bör vara genomtänkt, långsiktig och det är hästens förutsättningar som skall ligga till grund. Om vi då gör om definitionen på ”process” för att passa hållbar träning för häst skulle det kunna bli följande:

En träningsplan är en plan av övningar som uppreps över tid vars syfte är att bygga hästen utifrån desss förutsättningar för att bli hållbar. 

Låter enkelt att hitta rätt övningar för att utveckla hästen utifrån dess förutsättningar. Dock vet alla att det är inte lika lätt som det låter. För vad är det hästen behöver utveckla och vilka förutsättningar har den? Det är här utmaningen att träna en häst börjar och absolut om man har en häst som har mindre goda förutsättningar. Hur kan man då tänka? Vart skall man börja? Bilden nedan tycker jag ger en förklaringsmodell över hur man kan tänka.

img_0036
Tankemodell

Bilden visar ett timglas. På toppen av timglaset står det problem. Där placerar man problemet eller hästens förutsättningar, (steg 1), t.ex. som dubbelsidig artros i framkotor. Steg två, blir att hitta alla tänkbara orsaker till det (steg 2). I JV Witorios  fall är grundorsaken osteochondros som har resulterat i artros (steg 3).  Analysen har kommit igenom halva timglaset och hittat en grundorsak (steg 3). Nu skall fokus ligga på att hitta alla tänkbara lösningar (steg 4). JV Witorio behövde bland annat bygga styrka, koordination, stabilitet, lösgjordhet och rörlighet. Att träna på alla delar samtidigt är inte möjligt utifrån hans förutsättningar och nästa fråga blev vilken lösning/vilka lösningar skulle ge stört effekt på övriga delar? Den optimala lösningen för JV Witorio blev att bygga styrka rakt fram (steg 5). Genom att öka styrkan orkade han koordinera sina

img_0625
Bygga styrka rakt fram ute. 

rörelser, skapa stabilitet och genom det öka sin rörlighet och lösgjordhet. När analys är klar går man tillbaka  till definitionen av process för hållbar häst: Vilka övningar skall vi göra för att över tid få en hållbar häst? Analysen gav oss svaret på grundorsaken, vilka olika lösningar som fanns samt vilken lösning/lösningar som var lämpliga att börja med. Det som återstår är att välja övningar som fokuserar på det hästen behöver träna för att bli hållbar.

Allt ovanstående kan låta som en självklarhet och något som vi alla tänker att vi gör. Tänk ett varv till? Vet du vad din häst har för förutsättningar? Då tänker jag inte på målet du som ryttare har med din häst, utan vad har din häst för förutsättningar att nå ditt mål? Förutsättningar kan vara allt från ras, sadelläge, vinkel på hasen, längden på kotbenen, framknäets (carpus) läge, bakknäets muskulatur, bogbladets vinkel och så vidare. Utöver hästens fysiska förutsättningar skall träning även anpassas till hästens psykiska förutsättningar (mentala) och yttre (närmiljö) förutsättningar. Psykiska förutsättningar tänker jag främst på t.ex. hur hästen är som individ. Är den känslig för ljud, hög flyktinstinkt, tittig och så vidare. Sen de yttre förutsättningar kan vara t.ex. väder och vind, underlag, ryttarens inverkan, foder och utrustning. Utöver dessa tillkommer även människans psykiska och fysiska förutsättningar som i sin tur påverkar hästen och dess förutsättningar. 

Det finns mycket att förhålla sig till när man skall välja hur, vad och varför man skall träna med sin häst. Jag har inget svar på dessa frågor men jag vet att ju mer medveten man blir som hästägare ju bättre förutsättningar kan man ge sin häst att bli hållbar över tid och tillsammans kan vi då skapa en gemensam framtid.  Medvetenheten som hästägare behöver kan skapas på olika sätt men  ett sätt kan vara tankemodellen som jag skrivit om ovan. Prova och se, har du koll på alla bitar? 

I ovanstående text finns det text som är FET. Den är det för att lyfta fram att det är bara förslag på t.ex. lösningar och förutsättningar. Listorna kan göras betydligt längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: