Träning för smått och stort

Våren närmar sig med stormsteg och det tackar vi för i Stall Galant. Dagarna börjar nu bli ljusare längre och isen är snart ett minne blott. Detta gör att förutsättningarna för att träna häst bli betydligt bättre och att vi då kan öka intensiteten i vår uppbyggande träning. Med våren kommer dock pollen vilket vi i Stall Galant inte uppskattar.

Tack och lov att vintern börjar få ett slut och att våren tar över mer och mer. Visst, det är fortfarande minusgrader på nätterna vilket innebär att Megalo och Virre får sova med täcke. Men dagtid, strax före lunch då kan grabbarna få gå utan täcke och lufta sina pälsar. Alla tre grabbar, Megalo, Virre och Shaqib, har en redig vinterkalufs kvar men pälsfällningen har börjat. Det innebär att när man borstar inför träning har man hår överallt och glömmer man bort det och kliar sig i ansiktet då har man även hår i munnen. Vilket är mindre roligt.

Hos Stall Galant är våren mycket efterlängtad. Eftersom vintern har varit som den har varit, har stora delar av all träning genomförts i skritt. Dock är det en fantastisk gångart att tänka uppbyggande i. Megalo har under vintern haft mycket träning i skritt samt att vi har deltagit i Onlinecup för WE, vilket mitt förra inlägg handlade om. Onlinecupen var mycket bra för motivationen samt att skapa någon form av kontinuitet. Nu tränar jag och Megalo på med fokus på att fortsätta hitta en stabil ”låg” form i trav och galopp. I skritten är den ”låga formen” befäst, tack vare vinterns träning. Dock har Megalo det jobbigare i traven och galoppen. Men det kommer, sakta men säkert. Med tid, och att inget händer, kommer även formen snart sitta i trav och galopp också. Skam den som ger sig! Vi jobbar också på att hålla Megalo allergi under kontroll. För stunden lyckas vi och det innebär bland annat att han inte fått sina headshaking symtom så mycket. Hoppas det håller i sig!!

Megalo

Virre har haft fokus tömkörning i skritt samt promenader. Nu när väglaget är bättre så har jag börjat rida honom mer igen. Målet nu är att jag skall kunna sätta mig upp på honom själv igen samt att vi skall kunna trava utan spänning. Jag vet att det låter som ett super litet mål men för mig och Virre är att sitta upp utan hjälp ett stort mål sedan att kunna trav uppsutten igen ett ännu större mål. Det känns dock som om vi är ganska nära så nu har vi även lagt till att kunna galoppera uppsutten innan maj månad är slut. Om vi kommer dit får tiden utvisa, men nu känns det lovande. Vi behöver bara ha ett fortsatt gynnsamt flow och få hålla oss friska.

Virre

Lilleman Shaqib har även han påbörjat sin uppbyggande träning, med promenad.Han går nu en till två promenader i vecka. De är inte långa, mellan 15-25 minuter för stunden, men det räcker mer än väl. Han går ensam eller med pappa Megalo. Både att gå ensam och med sällskap går mycket bra, dock är det toppen att ha med sig en äldre häst när det kommer bilar och annat läskigt för då ser lilleman att det inte är farligt. Utöver det så ”tränar” vi även att gå på transporten med målet att åka en sväng i början av maj. Vi tränar att matte borstar från en pall och hänger över på andra sidan, början till lite inridning. Mycket i vardagshanteringen är i fokus så att han får förutsättningar att bli en trygg ridhäst.

Shaqib

Som ni märker så tränar vi på många olika nivåer, både för smått och stort. Går allt som önskat, ja, då blir det en spännande vår och försommar. Mer om de eventuella planerna i nästa inlägg. Vi i Stall Galant skall nu fortsätta fokusera på uppbyggande träning så vi kan fortsätta vår utveckling mot våra små delmål. Med vårt ständiga måtto ”Ingenting är omöjligt” som en ständig påminnelse. På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: