Att börja om på nytt, utveckla och att inte tappa hoppet

Maja Wenngren heter jag och jag har fått möjligheten att göra ett gästinlägg! Jag kommer att dela med mig information om vem jag är, lite om min hästresa hittils, hur uppbyggande träning kom in i mitt liv, hur det har påverkat mig och min syn på hästar, och slutligen vad jag gör idag. Önskar er en trevlig läsning och lämna gärna en kommentar!

Isa & Jag
Isa still going strong

Maja heter jag och är 24 år, född och uppvuxen i en liten by utanför Hedemora i Dalarna. Jag har nyligen flyttat till hus i Vika utanför Falun, men har än så länge kvar min häst på min föräldragård. Jag fick min första häst Isa när jag var tre år gammal, Isa var då 11 år gammal. Denna lilla shettis lever fortfarande i välmående med sina snart 33 år, dock utlånad till en bekant. Jag fick några år senare ett Gotlandsruss när jag hade vuxit på mig lite mer, dock var hästarna en sidohobby utöver mitt stora intresse som då var konståkning. Jag skulle vilja kalla mig själv för skogsmulle, i alla fall fram tills att jag blev 13/14 år gammal, då kom jag på att det går ju att tävla med hästar. Under åren som enbart skogsmulle hade jag ridit lite olika hästar som medryttare, samt tillkom det en C-ponny till familjen som jag red lite. Dock tyckte jag han var för “bångstyrig” och svår för min del. Med andra ord åkte jag mest häst och hade inte så mycket kunskap om hur man rider, och framförallt inte hur man bygger en hållbar häst. I takt med att mitt intresse avsmalnade för konståkning så ökade mitt intresse för hästar och tillslut lyckades jag övertala mina föräldrar om att få en läromästare som jag kunde få tävla med, detta främst för att jag tyckte C-ponnyn Kvick var för svår. Sommaren 2012 kom min älskade D-ponny Lucky Love och min utvecklingsresa började på riktigt då!

Lucky

Jag hade nu ponnysarna Kvick och Lucky. Fokus lades till en början och mestadels på Lucky eftersom det var han som skulle lära mig att rida på riktigt. Vi tog hjälp av lite olika tränare och efter ett tag möttes mina vägar med Susanne Widner genom bekanta. På den tiden hade hon träningar i Hedemora och jag minns så väl hur mycket jag tyckte om träningarna, även om det många gånger var svårt och nytt. Något som jag också minns väl är hennes första uttalande om Lucky; “med vad är det ni har köpt för något?”. Nu i efterhand förstår jag precis vad hon menade och idag kan vi skratta åt det, då våran Lucky förvandlades från en stel gammal gubbe på 16 år, till en fräsch och hållbar 20+ åring!

Lucky

Kvick & Lucky

Lucky

Jag hade turen och möjligheten att träna väldigt regelbundet för både Susanne och även andra tränare genom ponnyåren. Jag har samlat på mig otroligt mycket kunskap (och gör fortfarande) och jag har framförallt lärt mig att planera, analysera och utvärdera min hantering och ridning. Det uppbyggande systemet sitter liksom i ryggmärgen numera, i varje ridtur så ingår det antingen kondition, koordination eller styrka, ibland mer och ibland mindre. För varje år sätter jag kortsiktiga och långa mål, samt veckoschema. Hästarna kan gå lite olika många dagar i veckan beroende på hur veckan ser ut, men vanligen har jag ridit 3-6 dagar i veckan. Uppbyggande systemet har gett både mig och många andra tydliga resultat på att det går att få en hållbar häst och en hållbar grund. Självklart behövs flera faktorer runt omkring för att få en hållbar häst, såsom ett bra team, återhämtning, bra foder och att ryttare/kusk är vid god hälsa exempelvis, men det uppbyggande systemet är ett otroligt givande komplement till ens ridning/körning och planering.

Mål 2023
Träningsplan

Mina favoritövningar är att göra halter, klättra och göra halter, fyrkanten och labyrinten. Men sen är det bra att inte fastna i samma spår hela tiden. Att ha möjlighet till böckerna har hjälpt mig ytterligare att variera övningar och ridningen, hitta nya sätt och att bibehålla den uppbyggande träningen. Min möjlighet minskades att få träna för Susanne vilket gjorde att jag haft några års “uppehåll” från att rida lektion för henne. Det som jag tycker är så fantastiskt är ändå att hon och hennes filosofi har gjorts sånt stort avtryck hos mig, så jag hör hennes röst ändå när jag rider hemma och planerar.

Jag och Swarre träningsläger 2022

Idag har jag bara min tävlingshäst Swarovski som jag rider. Swarovski är en 15-årig Oldenburger e: Sandro Boy, u: Chiara, ue: Landgold, och har gått upp till 140 cm hoppning internationellt med tidigare ägare. Swarre som han kallas är verkligen en häst som vill alla väl, alltid preseterar sitt yttersta, är både lugn och het och har en enorm personlighet. Swarre är med andra ord en sån där “en på miljonen häst”, i alla fall för mig. Ett sammanträffande är att tidigare ägare tränade Swarre med uppbyggande träning för Susanne så Swarre har stenkoll på övningarna och älskar när vi ska träna intervaller och bommar! Uppbyggande träning är något Swarre uppskattar, han visar verkligen att han älskar det genom frustningar, avspändhet och ett lugn. Jag är så tacksam för all erfarenhet jag fått av Susanne, för jag är säker på att jag inte hade uppnått mina drömmar och mål med mina ponnys, att Lucky aldrig hade blivit så fin som han blev, jag hade inte heller haft möjligheten att köpa Swarre, och Swarre hade inte heller fortsatt varit hållbar.
Swarres och min resa håller på än och vi har tyvärr haft lite otur med olika bakslag genom våra fem år ihop. Vi har tävlat upp till 100cm i hoppning och LB:1 i dressyr hittills men målen är bland annat MSVB dressyr och att starta minst en 120cm hoppning ihop.

Även om jag fått extremt många bakslag i form av olika skador på ponnysarna och hästarna, att jag blivit sjuk eller andra faktorer i livet som påverkat ridningen, så har alltid det uppbyggande systemet stärkt mina hästar till att bli hållbara igen. Att något så lätt som exempelvis halter, kan ge sån stor skillnad är ju helt fantastiskt! Med det vill jag säga, ge inte upp, våga ta hjälp, utveckla, planera, analysera och utvärdera. Tappa inte hoppet!

Något som Susanne också lagt en grund för är att jag startat mitt företag MW Hästkraft. MW Hästkraft erbjuder lymfmassage till hästar, oavsett ras, ålder, ryggsäck och status. Att hästen har ett gott välmående med bra flöde i lymfsystemet ger många positiva avtryck på hästens hälsa och förutsättningar till en hållbar häst! Vill du veta mer om lymfmassage eller boka en behandling till din häst så finner du information på MW Hästkrafts sociala medier och kontaktuppgifter och länk till mina sociala medier finner du nedanför. Jag utgår ifrån Vika. Varmt välkomna att boka en behandling till din häst!

Facebook
&
Instagram

MW Hästkraft kontakt

076-1188368


Tack för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg!
Vänliga hälsningar, Maja Wenngren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: