Mina tankar

I min värld är hästar ett av de allra vackraste djur som finns. Hästar har fångat mitt intresse sedan barnsben. Jag har försökt att lära mig så mycket som möjligtom allt som har med hästar att göra, både i ridning, skötsel och utbildning. Jag har ett stort intresse för unghästar, där jag utbildat några genom åren. För varje häst jag utbildat så har jag lärt mig något nytt.

I somras tittade jag mycket på hästannonser. Där hittade jag många unga ponnyer/hästar som det stod i annonserna att de tyckte att det var tråkigt att ridas på ridbana/ridhus. Det gör mig ledsen att läsa sådana saker om unga ponnyer/hästar. De har knappt börjat sitt liv som ridhästar innan de blivit uttråkade. Min önskan för våra unga hästar och ponnyer är att de får ridas mycket ute i skog och mark. Absolut kan de ridas på ridbana eller ridhus lite då och då. Men det viktiga är att behålla deras glädje och sin positivitet. Våra ponnyer och hästar ska hålla i många år och behöver då en långsiktig utbildning, där de byggs upp sakta. Det är viktigt att lyssna på individen man jobbar med, och att den får en vila med jämna mellanrum för att kunna smälta det de lärt sig.

Något som kan stressa mig i att utbilda min unghäst som idag har hunnit blivit 5 år. Jag vet flera stycken som har hästar som är lika gamla som min häst och de har redan varit ute på tävlingsbanan. Det känns som att det är viktigt att snabbt komma ut och tävla och visa upp sin häst. För mig känns det som att man påskyndar jobb och utbildning av den unga hästen utan att den har vuxit färdigt. Det är inte bara på höjden och bredden som de växer, utan de växer invärtes också. Det är säkert svårare att tänka det, för det är inget vi ser. Den unga hästen har många växtzoner som inte har vuxit klart. Vid för hårt arbete med den unga hästen så påverkar det bland annat skelettets hållbarhet och hästens psyke. / Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: