Rehab av ryttare

Som hästägare är jag van att ändra mina planer, att vara flexibel och förhålla mig till de förutsättningar som uppkommer. Dock gäller det främst mina hästar. Vad gör man då när fysioterapeuten säger till mig,hästägaren, att jag måste avlasta min högra sida så mycket som möjligt och inte utsätta den för belastning. Ja, det var inte lika enkelt som när jag skulle anpassa till mina hästars förutsättningar.

Någon gång i slutet av augusti, ibörjan av september fick jag lite ont i min armbåge. Inget som direkt störde mig så jag tänkte, det försvinner väl. Men ibörjan av oktober så blev det bara sämre och sämre. När det till och med gjorde ont att borsta mina hästar så insåg jag att det var nog dags att söka hjälp. Bokade tid hos en fysioterapeut. Väl där så konstaterades att jag har tre nerver som ligger i kläm i nacken. Fysioterapeut förklarade det som diskbråck. Direktiven blev att avlasta så mycket som möjligt i en vecka och ingen ridning.

Hm…inte så super enkelt att avlasta en hel vecka när man är hästägare. Att avstå ridning är trist men enkelt, bara att låta bli. Däremot att inte belasta armen och högersidan så mycket, var en utmaning. Som tur var hade min särbo möjlighet att hjälpa mig med mockning och så. Underlättade något enormt. Istället för ridning fick det blir promenader med grabbarna i en vecka. Helt ok tycket de.

Vid återbesöket hos fysioterapeuten var jag bättre. Fick några övningar att göra i syfte att öka rörligheten och blodtillförseln till axlar och nacke, skulle dock fortsätta ha mindre belastning på höger sidan. Fick rida men skulle tänka mig för. Efter tre veckor var det dags för återbesök igen. Även den gången var jag bättre och jag fick några fler övningar. Fortsätta att tänka mig för när det gäller belastning men främst ha fokus på att belasta rätt. Så liksidigt som möjligt.

I skrivandet stund kan jag rida igen men dock så håller jag mig till skritt och jogg. Har provat att galoppera lite men det känns att det belastar nacken lite för mycket, så det får fortsätta vara en liten del av vår träning nu. Det är lite frustrerande att behöva rehaba sig själv men det är ett nödvändigt ont. Jag kommer nu fortsätta att rehaba mig själv och under den tiden tränar jag mina hästar så bra det går. Skritt och jogg är ju två bra gångarter för att träna uppbyggande träning, vilket är toppen.

Julen och nyår står vid dörren och vid nästa inlägg från Stall Galant är det ett nytt år. Ett nytt år med nya möjligheter och där ingenting är omöjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: