Du kommer långt med att bara jobba i skritt

För väldigt länge sen hörde jag talas om en toppryttare som åkte till Kyra Kyrklund i Finland för att träna sin dressyrhäst. Ryttaren hade förväntat sig tuffa träningspass med mycket galopparbete. Döm om hans förvåning då han fick träna i skritt i tre veckor, innan ekipaget fick gå över till trav och galopp.

Jag gick och funderade mycket på det här. Tittade på min egen häst som alltid ville ”ge järnet” i galoppen och jag visste att jag inte hade den skicklighet som krävdes för att jobba henne korrekt i galoppen. Hmm, kanske ska jag testa att bara jobba i skritt, tänkte jag. Observera att det här var långt före vi började prata om uppbyggande träning av hästen.  

Så jag jobbade i skritt. Gjorde halter, kortade och längde skritten, fram- och bakdelsvändningar, gick över bommar, ja ni vet ju själva vad mycket man kan göra. Som paus i arbetet under veckan gjorde vi långa (jag pratar två timmar och mer) skrittpass i naturen, upp och ner i backar och krånglade oss runt stammar och stubbar.

Ni har nog redan räknat ut vad som hände. Min häst blev starkare, snyggare, lugnare. Jag kunde galoppera på volten i lugnt avslappnat tempo. Till och med den stränga ridläraren ropade: ”Hon ser fantastisk ut!”

Att jag sen blev diplomerad i SWUS Uppbyggande system för häst, känndes som en självklar riktning för mig. Och jag ser nu samma utveckling hos flera hästar som min, när de börjar med uppbyggande träning i skritt.

Så mitt råd är: Våga tro på träning i skritt. Utvärdera kontinuerligt hur hästen utvecklas. Kom ihåg att ta bilder så att du ser vad som händer.

Till minne av min fantastiska Gassenda.

Pia Schiller, 

Hästmassör, diplomerad SWUS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: