Ta i trä…det går bra nu…

Det är knappt att jag vågar tänka det och att säga det högt det undviker jag nästan. Men jag måste erkänna, det går faktiskt bra nu…ta i trä

På Sveriges national dag, dvs. den 6 juni, tömkördes Virre för första gången på banan i trav! För er som inte följt oss på denna blogg så kanske det inte låter så märkvärdigt men för mig och Virre är det en milstolpe eftersom han för 468 dagar sedan diagnosticerades med fång på höger fram. Virre tränas nu varannan dag. Tömkörs i skritt och lite trav, med fokus att bygga styrka och koordination igen. Sedan följer han med som handhäst ut i skogen med syfte att bygga kondition och koordination. Virre tycker att passen på töm går lite sakta så vi är inte alltid överens om gångart. Som handhäst sköter han sig mycket bra. Vi har börjat trav korta sträckor där underlaget tillåter och det fungerar lysande . Även här har Virre lite svårt att nöja sig med tempot men han köper det till slut. Nästa mål med Virre nu är att sitta upp på honom och börja träna uppsutten igen. Vi kommer att börja med mycket korta pass för att göra det möjligt att utvärdera och eventuellt backa bandet om det behövs. Allt beror på hur hans hov reagerar för belastning.

Utöver att systematiskt utvärdera hur Virres hälsa påverkas av en ökad mängd träning så utvärderar jag ständigt hur han påverkas av andra förändringar så som foder och väder. För stunden så har jag mycket fokus på hans hull eftersom han absolut inte får bli för rund. Eftersom jag inte vet orsaken till att Virre fick fång så är det svårt att ta bort något och ändra något. Dock kan jag försöka förebygga på alla sätt och vis. Ett sätt är att han inte får bli rund. För stunden innebär det att han får gå i hagen som vanligt men han får fortsätta gå in på natten. För stunden har han inte påvisat några negativa tecken på att han får gå i skogshagen där det finns den mängd av gräs att han enbart behöver lite hö och halm över natten, samt lite hö på morgon. I övrigt håller han bra hull på det som finns att äta i hagen. Hoppas det fortsätter så!!

Belöningsbaserad träning var ett vinnande koncept för Megalo så det har vi fortsatt med. Det har inte varit helt enkelt men nu har vi börjat fått ganska bra koll på det. Megalo fortsätter att respondera mycket bra på det och träning har fortsatt i en uppåt spiral. För stunden har vi mycket fokus på att bygga följsamhet och energieffektiv galopp samt att med lätthet flytta fram respektive bakdel i alla gångarter. Megalo arbetar på bra och det medvetna arbetet ger effekter även på tekniken av utförande av WE hinder samt mer stryka i dressyren. Mycket nöjd med hans utveckling! Vårt mål att hitta sadel går däremot inte så lysande. Vi hoppas dock att det skall lösas inom snar framtid så att vi kan få delta i en WE tävling.

Förutom att Megalo för stunden har en uppåt spiral i träningen så går det även bra med hans hälsa. Megalos vänstra framben stör honom mindre och mindre. Det blir färre gånger som hans rörelsestörning kommer fram och när den väl kommer fram går det att ”rida” igenom den. Så vikten av att hitta en perfekt sadel är stor eftersom så fort han får en sadel han inte ”gillar” så kommer rörelsestörningen tillbaka. Gällande Megalos allergi mot bland annat pollen så har vi även den för stunden under kontroll. Vi har påbörjat vaccination mot hans allergi med hopp om att den skall ”försvinna” helt. I år är den dock redan mildare eftersom utslagen är färre och han har inte uppvisat några ökade head shaking syndroms, vilket är mycket skönt. Megalo får dock antihistamin varje dag för att det inte skall klia så mycket. Jag hoppas att det fortsätter att vara så här lugnt under hela sommaren och hösten.

Som ni märker så rullar det på med Virre och Megalo. Båda har en positiv utveckling utifrån sina förutsättningar. Under sommaren kommer vi nu fortsätta att träna på med grundtanken, ingenting är omöjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: