Uppbyggande Träning Byggs i Skritt

Varför fungerar det uppbyggande systemet så bra när man gör rätt ?

Man jobbar efter ett system som gör hästen starkare, bättre balanserad och liksidigare genom att jobba med skritt. Detta är även pedagogiskt (ridläraren i mig talar) för här hinner ryttaren med att känna (anslysera) och bestämma vad som är bra och vad som är mindre bra genom en bra upprepning (intervall). När ryttaren lärt sig systemet så börjar resan att bygga hästen stark och balanserad.

Förutom målet & planeringen med teamet så är detta också viktiga byggstenar i SWUS ….

Analysen

Här stället du dig olika frågor för att hitta vad dom behöver tränas. Vad är bra ? Vad saknas ? Är hästen liksidig ? Hur rider/tränar jag ? Är jag bra i min kropp ? Kan jag själv träna upp min häst ? Och till sist har jag ett kompetent team runt mig och min häst ?

Den uppbyggande Intervallen

I min värld som tränare så är liksidighet ett nyckelord,som tyvärr ibland glöms bort. Ord som den är så här och har alltid varit, min häst har alltid haft svårt för ”höger galopp” den drar sig utåt i vänster volterna, hästen är oliksidig. Man är medveten om men svårt att få ordning på problemen. Det är då skritt jobb blir så bra som komplement.

Svåra – Lätta – Svåra är den intervall vi använder inom SWUS och målet mot en liksidigare häst. Är hästen jämn gör lika många upprepningar, är de oliksidig jobba mer med det som är svårt.

Bygg hästen stark och balanserad i skritt

Emelie Arnesson – Pärlbygård skritt jobbar sina hästar

Skritten är fyrtaktig, vilket betyder att hästen sätter ner en hov i taget. Den börjar med höger bak, följt av höger fram, vänster bak och slutligen vänster fram. Eftersom hästen rör båda sidor likadant kallas den för liksidig.

Man ska skritta på lång tygel, (”halvlång” som säkerhet) när man värmer upp och här tänker nog alla lika. Men att göra övningar i skritt är underskattat, man till och med pratar om att skritten är svag och vissa påstår fortfarande att man förstör skritten om man skritt jobbar sin häst. Här tänker jag tvärtom. Rätt skrittarbete = Uppbyggande för hästen.

Mia skrittar fram

I det uppbyggande arbetet använder jag mycket skritt så att hästen ska hitta sin egna balans och då träna koordination men också i styrkeövningar skritt jobbar jag gärna mina ekipage som tränar för SWUS.

Varför skritt jobb ?

Ryttaren lär sig känna hästens rörelse från bakben fram till framben. Här ser jag som tränare snabbt och enkelt om hästens bakben är liksidiga eller om den går med ett ”kortare” bakbens steg i en ojämn skritt. Bra grundövning för att få jämna steg med bakbenen är Rakriktning. Hästen jobbar med lika långa steg i skritten (med en uppbyggande intervall) och den kortare sidan blir längre och den längre sidan blir starkare. Övningen Rakriktning är ett uppbyggande komplement och då blir traven och galopperna mer liksidiga och får en bättre kvalitet.

Linda & Ellie i en Rakriktning för hand

När du jobbar styrka i skritt kan man mjukt, korta och långa hästen muskulatur ( stärka och stretcha) med bra uppbyggande övningar. Det viktigaste är inte vilken övning du gör utan HUR och vad syftet är . Korta, länga, stärka eller sträcka.

Till sist du behöver inte sitta på din häst när du jobbar uppbyggande träning med häst. För hand, på töm , långtygling eller rida är metodiken i uppbyggande träning.

Lycka Till med

uppbyggande träning för en

hållbarare häst

http://www.susannewidner.com

http://www.swus.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: