Ryttarens hjälper är det språk vi använder till hästen

Kommunikation är det språk vi använder oss av för att förmedla till hästen vad vi vill. När jag jobbar som tränare möter jag många hästar med deras ”människor”, olika inriktningar och många olika tränings filosofier.

För hand bygger vi en starkare bakdel på denna körhäst, Fin kommunikation och mjuka tydliga hjälper till hästen, flytta din bakdel.

Som ridlärare på ridskola har man en utbildningsplan på vad ryttaren ska lära sig i olika stadier, här lär man ut inom samma ridfilosofi målet på en ridskola är att lära eleven att rida. Har man förmånen att lära ut ridning från början så är det viktigt att lära ut rätt. Jag jobbar med alla typer av hästar (de som fått en utbildning men även de utan utbildning). Även ryttare inom olika områden som har lärt sig olika sätt att förmedla sig med hästen, om inlärning är fel måste man lära om för att hitta en bra kommunikation mellan ryttare och häst.

Fakta om HUR ryttaren ska kommunicera med hästen. Hjälperna kan verka framåtdrivande, förhållande, vändande, mothållande, reglerande och jobbar en i taget eller tillsammans. Ryttare och hästen måste förstå vad detta innebär. Vems är ansvaret att ryttaren kan detta ja en mycket stor del ligger som ansvar på ridlärare/tränare.

Susanne Widner jobbar uppbyggande träning för hästen, här lär jag ryttaren hur hen ska träna sin häst. Ryttaren är hästen tränare och jag lär ut Hur man tränar styrka & koordination för en Hållbarare Häst

Ryttarens Hjälper

Naturliga Hjälper

🌟 Röst

🌟 Hand

🌟 Skänkel

🌟 Säte

Dessa fyra är ryttarens hjälper och grunden för bra kommunikation till hästen.

Onaturliga Hjälper

🌟 Spö & Sporre

Inspänningstyglar

Här har vi de hjälper som är onaturliga och man använder som ett tillägg till de naturliga. I det uppbyggande systemet används inte dessa onaturliga hjälper, jag vill ha en mentalt och fysiskt avspänd häst och det får man inte med starka onaturliga hjälper.

När jag utbildade mig till ridlärare (gamla utbildningen) så lärde jag mig att spö förstärker hjälperna och sporrar förfinar hjälperna. Inspännings tyglar fanns inte med i ryttarens hjälper.

Men detta har tyvärr med tiden blivit gammalt och förlegat. Man lägger stor kraft på bestraffningar och snabba (dåliga) lösningar i träningen med hästar. På sociala medier ser jag så mycket okunskap i träning med häst och ryktena om hur vissa tränare behandlar hästar med våld gör mig nedstämd och lite uppgiven.

Okunskapen är när man lär ut att en piska ska användas när hästen är dum, sporrar när hästen är slö, detta är förkastligt och hör inte hemma i träning av hästar.

När kunskapen tar slut tar våldet vid.

Ett gammalt ordspråk som jag lärde mig som ung ridlärare och jobbar fortfarande att leva upp till med respekt för hästen.

Jag undrar när glömde man bort de fina hjälperna (som jag lärde ut på ridskolan) en skänkel och hand som jobbar mot att vara mjuk och följsam och inte störa hästen. Röst som är mjuk och sätet som är följsamt. Vackert att se en fin kommunikation mellan häst och människa.

Att de naturliga hjälperna minskas ner i dagens ridningen och det hårda hjälperna blir allt mer vanliga är tyvärr en vardag för många hästar i träning.

Man pratar om att ”sparka på” ”knacka till” ”rama in mellan skänkel och hand” ”tryck på och håll i” ”piska på” ”sätt hästen på tygeln” detta är inte ovanligt, vi hör och ser det i hantering och träning av häst. Hästar blöder i munnen, är avskavda och har märken av klämmande skänkel med en sporre som har legat på hästens sida eller ännu värre bankats in i hästens sida. Detta mina vänner är våld och djurplågeri, ej ok och många sporter kontrollerar efter ritter att utrustning (fel ridning) inte har sargat hästen. Varför finns dessa regler ?

Alla jobbar inte så här, men jag tror alla hästmänniskor har sett detta mer eller mindre och jag blir ledsen och upprörd hur vi är mot våran vän hästen.

I min tränings filosofi ,som är hästens träning, jobbar vi inte så här. Rätt inlärning och grundträning så att hästen förstår och kan utföra det vi vill. Hästen kanske säger ”nej” för att den inte kan eller har rätt kapacitet för det vi utsätter den för ännu värre är feltränad för uppgiften.

Det är vi ridlärare och tränare och som måste hitta tillbaka till det gamla tänket om ryttarens hjälper. Att släppa allt vad ”quick fix ” och våld mot hästen i träning och hantering.

Våld mot häst

Men du som ryttare och hästägare har också ett ansvar . Det är du som väljer vilket team, där tränare ingår,som ska finnas runt din häst. Sätt dig ner och analysera, har du en glad och nöjd häst efter träning som utvecklas i erat team. Om INTE analysera vad som gör din häst skadebenägen, ovillig att prestera och spänd, arg och ledsen. Det är ditt ansvar (vuxna när det gäller barn) att se till vilka du vill träna för. Ett tips från en tränare till dig, byt om din tränare inte kan utveckla er, se även över de andra som du betalar för att jobba med dig och din häst. Det är en tjänst som du köper och då ska vi som tar betalt och jobbar med hästar leverera. En liten fråga till

– Finns utbildning och kunskap bakom denna tjänst ?

Mitt mål som tränare är hästen i centrum att genom analys se vad hästen saknar för att uppnå ryttarens mål, och det viktigaste av allt ….

Att lära ryttaren att träna sin häst rätt.

Sofie Nilsson har jobbat uppbyggande träning med sitt varmblod, yrke travhäst. Väl förberedd för sin uppgift med mjuka fina hjälper och hästen i egen balans. Detta är så fint med bra kommunikation i min värld som tränare är det då här det ska vara

Behandla din häst så som du själv vill bli behandlad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: