Koordination är motsatsen till styrka. Man jobbar med olika muskelgrupper, med koordination jobbar de små musklerna och man gör det sakta i skritt så att hästen ska hitta det k egna balans. Det som är gemensamt är att koordination och styrka jobbas med den uppbyggande intervallen. Svåra-Lätta-Svåra. De är den uppbyggande övningen,vad du gör, som avgör vad din häst jobbar med, koordination eller styrka.
I SWUS filosofin så tränar man regelbundet med en övning i taget och lägger in det i en välbalanserad träningsplan.
Koordination är enkelt förklarat hjärnans signaler till musklerna. Har hästen en bra tränad koordination så påverkas detta positivt på hästens balans och kroppsmedvetenhet.

Metodik
Bra uppbyggande metodik är för hand, långtygling eller tömkörning. Använd gärna någon av dessa metoder, men se till att du kan göra rätt och har en bra position. Här får hästen hitta sin egen balans och du kan på marken se hur hästen jobbar. Utifrån det gör du en analys om vad som behöver tränas. Det är inte alltid så lätt när ryttaren sitter på att göra en rättvis analys. Vad är hästens egna svaghet och vad påverkar den som sitter på.



Koordinations teman
Jag kommer inte i detta inlägg beskriva hur man gör dessa olika rörelser, så är du osäker på hur de utförs rent tekniskt fråga ditt team eller lär dig den kunskapen i böcker eller på nätet.
Dessa fyra rörelser är grunden för uppbyggande koordination.

Framdelsvändning ska hästen flytta bakdelen runt framdelen och i en bakdelsvändningen vänder framdelen runt bakdelen. Dessa två kompletterar varandra då du som din hästs tränare kan avgöra vilket varv som är lätt och vilket varv som är svårt. Du märker också om hästen har lättare eller svårare med fram – eller bakdelsvändning.

Framdelsvändning på en specifik dag i din träningsplan
Skänkelvikning och öppna komplettare varandra.Hästen ska i en öppna gå på tre spår och inte korsa sina ben. Men i en skänkelvikning trampar det inre benparet över och förbi det yttre. I öppnan ska hästen hitta sin balans i det långsamma skritten och i skänkelvikningar gå med mera tryck och energi (korsar det inre benparet och snett framåt med det yttre benparet)


Öppna på en väg
I en uppbyggande träningsplan så ingår dessa övningar. Om hästen redan kan rörelsen är det bara att börja träna och bygga den jämnare och bättre. Är du osäker på om hästen gjort rörelsen förut , börja med att lära in rörelsen innan du börjar att träna.
Fundera nu på hur du ska lägga in dina koordinationsövningar i ett bra träningsprogram . En gång i veckan tränar du koordination och variera mellan de fyra olika övningarna. Då har du en uppbyggande koordinations plan i ditt träningsplan.
Lycka till med uppbyggande koordination 🌟🌟🌟🌟

Mina SWUS Uppbyggande böcker https://susannewidner.com/forsaljning-bocker


Kommentera