Inspänningar ett känsligt ämne

Hej! Julia heter jag och driver mitt företag JB HÄSTMASSAGE. Jag erbjuder hästmassage, tömkörning, kurser samt tömkörningslektioner med fokus på uppbyggande träning.

Jag hämtar mycket inspiration från Susannes fantastiska uppbyggande system. Mitt mål är att både fyrbenta & tvåbenta ska vara glada på mina lektioner. Det ska kännas lätt & roligt, samtidigt som det ska ge något.

Nu ska vi dyka ner i ett rätt så känsligt ämne.. nämligen inspänningstyglar. Jag tycker det är tråkigt att det fortfarande hänger kvar, det där extrema fokuset på vart hästen har sitt huvud/nacke.
Om man frågar en ryttare varför h*n använder inspänningar, så får man oftast som svar att: ”jag vill bygga överlinje” ”jag vill trimma igenom den ordentligt” ”jag vill bygga nacke/hals” eller liknande.
Problemet är bara att det är fel muskler som byggs. Via tvång (jo det är faktiskt ett tvång, hur man än vrider och vänder på det) så byggs garanterat mer spänningar än muskler. Spänningarna leder i sin tur till skador tillslut.


”Den springer bara med huvudet rakt upp annars” eller ”den jobbar inte med ryggen annars”.. nej, det kanske den inte gör. Men varför gör den inte det? I min värld så är inte hästen redo för den form vi kräver, om den inte kan gå där av sig själv. Avspänt. Vi kan omöjligt få en funktionell biomekanik genom att forcera hästen in i en form.
En inspänning är inte lösningen på att t.ex. din häst gapar, din häst springer med huvudet rakt upp, din häst bygger inga muskler, din häst är stark i munnen..
Lös problemen istället. Och lös dom då inte med att sätta på mer utrustning & ”hjälpmedel”. Less is more.
Fundera över VARFÖR din häst inte är helt nöjd vid arbete? Jag kan lova att det inte är pga saknaden efter en inspänningstygel iaf


Skarpa bett, inspänningstyglar, ett hål extra på nosgrimman, en extra tjock padd eller liknande är en dålig genväg att ta för att nå sitt mål. Om man ens kan kalla det en genväg.. för målet man når i slutändan blir nog inte det man hade tänkt sig från början. Målet borde väl ändå vara att bygga upp en hållbar, välbalanserad, glad, frisk & sund häst!

Facebook – JB Hästmassage
Instagram – jbhastmassage

En kommentar på “Inspänningar ett känsligt ämne

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: