Pärlbygårds Creator Scoop travhästen som tränar alternativt

Creator Scoop köpte vi som 3 åring i Halmstad där han stod i proffsträning. Morgan föll pladask för honom och hans fina exteriör. Han hade köpts in på Elitauktionen som 1 åring för en mycket större slant än vad vi fick ge för honom.

Med två skenturer i bagaget och en del sjukdomshistorik gjorde att de inte villa ha honom kvar i träning och han var till salu. Bingo för oss.

Väl hemma i Grangärde tog vi det lugnt med honom. Han fick bo in sig och vi fick en chans att bekanta oss med honom. Han var snäll men en ängslig själ. Att lyfta bakbenen vid skoning mm var till en början ett projekt i sig. Morgan tränade varje dag med hanteringen och fick på kort tid väldigt bra respons och tilliten växte.

Att köra honom i vagn var inga problem. Men visst finns det sviter från den tråkiga starten han hade i livet. Även om han är snäll och orädd så är han inte fullt reglerbar när det kommer till travet. Han bestämmer tempot själv. Oftast är det alldeles för högt, för att man ska hålla i längden och inte få en nedbrytande effekt. Den ovanan har speglat hans resultat i travloppen. Stark som en björn med sin stora kropp som mäter 172 cm i mankhöjd, gav han allt redan i uppvärmningen. Till en början räckte krafterna för att placera sig bra i loppen, men med takt med att konkurrensen hårdnade fick han det tufft sista biten och resultaten var högt och lågt om vart annat. I början hade vi olika kuskar till honom i loppen. Många som kört honom grinade illa över att han vara så tung att köra och Scooby (som vi kallar honom här hemma) var heller inte nöjd över att bli får hårt hållen. 

Som 6 åring valde vi att göra en total förändring i hans träning. Han reds in och började jobba uppbyggande träning både uppsuttet och för töm.

Susanne Widner sa att det var bland den skevaste häst hon sett. Även om jag varnat henne innan så trodde nog hon aldrig att det skulle vara så illa. Han var skev redan när vi köpte honom. 

Men med åren har vi fått honom nästan jämn. Men det har tagit tid.

Jag Emelie har inspirerats av flera olika filosofier och tekniker när det gäller att jobba hästarna vid hand. Jag har plockat gobitarna och tillfört det jag tyckt passat oss bra.

Basen i hans träningsschema består av ett pass SWUS övningar 1 gång/veckan, övervägande i skritt. Skogsritter i kuperad terräng övervägande i skritt. Någon gång i veckan ett konditionspass. Utöver det nyttjar vi ofta vårt ridhus till olika alternativa träningsformer. Longering – lång och låg form, långtygling och övriga gymnastiska övningar.

Inför loppen valde vi att värma upp honom under sadel, utanför banområdet. Allt för att hålla honom lugn och hushålla med krafterna. Det visade sig ha god effekt i loppen, han tävlade mycket jämnare och gjorde flera rekordsänkningar. Vi beslöt oss även för att Morgan (min sambo och Scoobys tränare) fortsättningsvis kommer köra honom själv i loppen. De känner varandra innan och utan och Scooby, verkar nöjd med det upplägget

Kommande år blev jag gravid och mot slutet hade jag svårt att rida så han fick börja tränas mer i vagn. Något hände på hösten 2020. Efter ett foderbyte och i samband med det en vaccination tappade han aptiten och föll ur i hull och vi hade svårt att träna som vi önskade. Han fick en tävlingspaus över vintern och väl till våren började Morgan åter träna upp honom för start och sakta men säkert kom han tillbaka. När vi äntligen började sikta mot tävling och Morgan skulle göra ett finslipande jobb, så var olyckan framme. 

Nästan hemma efter ett avslutande pass, skyggar Scooby för ett vattendrag och tar ett hopp åt sidan. Hjulet på vagnen fastnar i en stubbe och flippar vagnen på högkant och Morgan faller ur. Scooby blir skärrad och springer med Morgan släpandes efter en bit. Morgan kommer loss men ser Scooby skräckslagen, som nu lyckats fått skalmen mellan bakbenen, skenar i väg i panik.

Ett par av våra grannar var ute på sjön och fiskade när de fick syn på honom. Scooby föll ihop i en sluttning mot sjökanten.Totalt inlindad i sele och tömmar och en demolerad vagn. Som tur var hade grannarna lite hästvana och var modiga nog för att börja hjälpa honom loss innan vi kom fram.

Han var rejält uppskrubbad på ben och magen men kunde linka hem för egen maskin. Trots den otäcka händelsen verkar det gått bra efter omständigheterna. Han behövde sommaren på sig att läka sina sår.

I augusti 2021 började han åter sättas i gång. Stilen var allt ifrån bra inledningsvis. Han hade fortfarande rörelsestörningar, men vi jobbade korta pass och han svarade mycket bra på träningen. Den uppbyggande träningen har varit guld värd och vi tror att den är en stor anledningen till att han kom tillbaka trots sin händelse. 

När det var dags att prova honom i ett träningsjobb på travbanan, kunde ingen ta miste på hans glädje att äntligen få springa fort som han älskar.

Jobbet på banan kändes över förväntan. Vi valde att några veckor därpå anmäla honom till ett tävlingslopp. Och resultat blev det bästa tänkbara. Han fick åter äntra vinnarcirkeln! Morgan kunde inte hålla tillbaka tårarna i segerintervjun. Även om segern var av det billigare slaget så var den extra stor för oss och teamet runt omkring. Vi hade lyckats!

Creator Scoop är en fantastisk individ som fortfarande vill tävla trots sina 70 lopp i bagaget och ett hyggligt facit (9-4-10) med tanke på den brokiga vägen. Förutom hans jobb som travhäst, deltar han alltid på SWUS kurserna och alla träningar som vi anordnar på vår gård. Han är en bra reklamhäst för hur bra denna träningsform är för travhästar för att få dem hållbara, rakriktade och förbättrad balans.

Vi tränar också dressyr för en god vän och toppentränare – Jim Andersson NTF horses. 

Förutom Creator Scoop i stallet har vi en nyinköpt 1 åring, Oliveira som är under inkörning. Sedan vår första egna uppfödning – Almighty Hugo som föddes i somras undan vår egen Pärlbys Ame. Vi har även en ostartad 4 åring ViverooFace, som kommer vara vårt framtida avelssto. Sen sist och minst – Juggler barnens underbara Welshponny.

Tack för att du ville läsa om oss!

Hälsningar Emelie Arnesson

Pärlbygårds hemsida

Facebook – > Pärlbygård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: