Mina hästrutiner just nu + 2 vinterövningar

Nu börjar det äntligen bli vinter. Men tror de flesta kan hålla med om att tiden innan snön är den värsta. När det är kallt och hårt i marken. Men för att få det lite enklare och roligare att vara ute i stallet fastän det är kallt och hårt i marken så tänkte jag dela med mig om vad jag brukar göra med mina hästar.

Just nu så har min Zigge fått en liten vintervila då jag tycker det är bäst att sätta den nu och inte när det är snö och underlag man kan rida på i alla gångarter. Men han får inte bara stå, utan skrittjobbet är kvar och lite trav och galopp.

Det jag brukar göra är att jobba mycket på marken med mina hästar just nu. Även Aprilia som får sin vintervila lite längre fram jobbar jag från marken två gånger i veckan av fem och de andra rider jag.

Har som alltid en veckoschema för mina hästar. Men jag brukar inte alltid följa schemat med Aprilia då jag anpassar efter hur pigg hon är just för dagen. Det vill säga om hon är väldigt pigg och det står skrittjobb på marken på schemat så kan det ändras till skrittjobb uppsuttet för att göra av med lite mer energi och då gör vi övningar där hon får arbeta mycket med huvudet, tex bomövningar med halt över bom.

Nu tänkte jag dela med mig om lite övningar jag gör just nu:

1. Med Zigge är det väldigt bra att göra öppnor som är ett lösgörande arbete. Jag brukar tänka på att han är väl uppvärmd så det inte finns någon risk att han sträcker sig.

Jag brukar göra öppnnorna så här:

Man börja med 8 steg där man har tvärning med huvudet mot staketet sedan ställer man huvudet in mot ridbanan och gör 8 steg till där man har tvärning mot ridbanans mitt. Sedan när man har gjort tex 4 ggr åt varje håll gör man en bensträckare där hästen får rulla på lätt i en gångart, gärna i trav eller galopp, men om det är för hårt i backen så låt hästen skritta på lång tygel.

Efter hand höjer man svårigheten och gör 6 steg och tillslut när hästen gör det med lätthet så går man ner till 2 steg.

Denna övning kan man även göra i skogen.

Aprilia som är lite yngre har jag inte börjat gjort denna med, men då föredrar jag hellre att göra skenkelvikningar ute efter vägen med henne.

Zigge 15 november
Aprilia 28 september

2. Vissa dagar finns det inte ork till att göra det träningspasset man vill och då kan man alltid gå med hästen 10-40 min.

Det jag brukar göra då är 10 steg långsam skritt och 10 steg ökad skritt där hästen verkligen får tänka vart den ska sätta benen i den korta skritten.

Sedan så har jag börjat gjort ryggningar på Aprilia och då försöker jag att hon ska rygga med ett så litet tryck som möjligt och 2 lugna steg. Jag tycker att det är bättre att man gör färre lugna steg än fler hetsiga steg.

Zigge som är van brukar jag göra 4-6 steg.

Försöker inte göra för mycket ryggningar och speciellt inte för mycket på Aprilia då det ska vara lätt, roligt och varierat för henne.

Eftersom Aprilia inte har vintervila nu så åker vi till ridhuset 2 gånger i veckan.

Vi förbereder oss för hoppträning för Erik om någon vecka som vi båda längtar efter🥰

För mer uppdatering följ mig på Instagram: https://www.instagram.com/clarahartmannn/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: