Buköppning och uppbyggande träning gästinlägg av Fannys Häst & Hälsa

Jag har fått äran att gästblogga här på Uppbyggande träning. Den här chansen vill jag använda för att dela med mig av något hemskt och fantastiskt på samma gång. Jag vill dela med mig av min resa tillsammans med mitt friesersto Olke som i februari fick en felställning i tarmen och behövde buköppnas. Det har varit en otroligt jobbig resa som fortfarande inte är riktigt slut.

9 februari var dagen då jag hittade Olke liggandes i hagen. Det såg så fridfullt och fint ut där hon låg i snön i solen, men då jag känner min häst så anade jag oråd direkt och tyvärr hade jag rätt i min känsla. Det blev veterinärbesök och efter en rektalundersökning där veterinären sa ”oj jag vet inte vad jag känner här” så åkte vi direkt till klinik. Allting gick väldigt fort och senare under natten fick jag samtalet som ingen djurägare vill ha ”Olke har blivit sämre och vi behöver öppna upp henne”. För oss fanns inget annat än att hon skulle få en chans.

Jag tänker att jag inte ska bli för långrandig i mitt berättande då jag skulle kunna skriva rad efter rad efter rad, men jag tar det kort. Operationen gick bra, men hon fick efter den stå på isoleringen i 4,5 veckor pga att hon fick EHV-1, infektion i såret som behövde öppnas upp igen och även MRSA i såret.

Det gör ont i mattehjärtat när ens vän behöver stå på box och inte ens får se andra hästar under så lång tid så jag gjorde allt jag kunde komma på för att få både den mentala och fysiska bitarna stimulerade så gott det gick. Det finns mycket man kan göra och jag gjorde nog det mesta. Allt i samråd med veterinärerna förstås. Jag är glad för min erfarenhet från mitt hästmassörsjobb och väldigt glad över alla de kunniga människor jag har runt omkring mig som kom med goda råd.

När vi väl fick komma hem och gått igenom de första månaderna av bandagebyten, sjukruta och korta promenader på 5 min x 4 ggr om dagen som sakta förlängdes var det dags att börja sätta igång lite mer ordentligt.

Här kommer den Uppbyggande träningen in och passar in så otroligt bra i vår igångsättning. Jag är glad att jag gick första kursen för Susanne i våras och nu även byggt på med en till. Olke är den perfekta läraren för att lära mig den här typen av träning.

Jag låter allt ta sin tid och bygger på med mer och mer intensitet och längre pass hela tiden. I början passade jag på att träna halter och ryggningar. Jag valde den övningen för att jag tycker att hon får kontakt med sin kropp då. Hon får ihop framdel och bakdel, får vinkla sitt bäcken i ryggningarna och aktivera magen.

Sen har vi byggt på med fler styrkeövningar och koordinationsövningar över bommar och snirkel hit och dit. Det märktes så väl att hon tappat lite kontakten med sin kropp efter operationen och allt stillastående så koordination har varit viktigt framförallt i början.

Bland alla restriktioner vi haft med kontrollerad aktivitet i form av bland annat promenader har vi fått vara lite kreativa. Promenera är bra, men att promenera och göra tempoväxlingar är ännu bättre. Att promenera i skogen och jaga lyft över stockar är jättebra. Att promenera och göra halter innan, över och efter stockarna är kanon. Det finns så mycket man kan göra som inte innefattar en ridbana eller en ridbar häst.

Efter alla promenader och rehabarbete kände jag efter sommaren att hon var finare i kroppen är hon någonsin varit innan. Hon hade byggt muskler och var så fin. Tänk vad medvetet skrittarbete med hjälp av SWUS kan göra. 

Mycket av arbetet har skett i töm och ännu mer genom att jag jobbat på lång tygel från marken, långtygling. Långtyglingen ligger mig varmt om hjärtat och har varit guld värd i vår rehabresa. Där kan jag komma åt henne på ett sätt som blir väldigt precist och samtidigt är det skonsamt och bygger upp.


Min Hemsida
Instagram
Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: