SWUS Utbildningsskala

Det uppbyggande systemet har en utbildningsskala. Har man den stora äran att få börja med den unga hästen, så gör man en planering på inlärning av styrka & koordination. Temat och övningarna är de samma vilken häst du än tränar och vad du har för mål. Börjar man med en äldre häst så använder man även här utbildningsskala, det hästen redan kan börjar man att träna, men saknas något ex. skänkelvikningar då börjar man med inlärning av denna rörelse även om det är en äldre häst. All inlärning och mycket av det uppbyggande arbetet gör i skritt.

Uppbyggande Arbete med häst är för mig först inlärning sedan uppbyggande träning. En äldre häst som inte är utbildad rätt och oliksidig, blir första tiden i träning för mig en reparation av det som är fel tränat bakåt i tiden. Jag vill lära ryttaren att kunna träna sin häst rätt. Du som häst ägare ska även ha titeln Hästens Tränare.

Analysen

Här tillsammans med hästägaren tar vi fram om hästen gör de olika övningarna lika bra. Analysen som kommer från en fråga – Vad är lätt och vad är svårt ? Vilken sida,varv har hästen lättare eller svårare att utföra övningen ? Att analysera är en av de viktigaste delarna när du börjar träna uppbyggande träning.

Reparationen

Oliksidig häst måste tränas på ett annat sätt än den liksidiga hästen. Ex min häst gör sämre vänster fattningar än höger. Fortsätter man att göra lika många eller fler åt det lätta varvet kommer hästen fortsätta vara oliksidig.

Svåra – Lätta – Svåra

Är den uppbyggande intervallen tills hästen blir liksidig och med en liksidig häst jobbar man lika många upprepningar i en uppbyggande intervall.

Kom-ihåg

Unghäst = Uppbyggande Inlärning

Vuxen Häst = Uppbyggande Träning

Styrka innehåller fyra viktiga teman. Rakriktning, övergångar, åttvolt och backe/ bommar.

Koordination viktiga teman är framdelsvändningar, bakdelsvändningar, öppna/sluta och skänkelvikning.

Det spelar ingen roll i vilken ordning men alla åtta temanas hör ihop för att bygga en stark och välbalanserad häst.

Till min Hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: